Maastopyörän jousituksen säätö – aloittelijan opas

Olen jo vuosia harrastanut maastopyöräilyä ja ollut osaavinani säätää haarukan sekä täpärissä iskarin toimimaan ”oikein”. Kuitenkin vasta vähän aikaa sitten kaikki tähän liittyen katsomistani videoista ja lukemistani artikkeleista kerätty informaatio napsahti kohdilleen. Vihdoinkin ymmärsin kaikessa yksinkertaisuudessaan miten jousituksen säädöt ovat riippuvaisia toisistaan ja mitkä yksittäisen asiat esimerkiksi haarukan käytöksessä johtuvat minkäkin säädön vääristä asetuksista. Tämäkin juttu on kuitenkin kirjoitettu luultavasti vaajaalla, tämän hetken ymmärrykselläni asiasta, suhtautukaa siihen sen mukaisesti :). Jutusta tulee pakostakin pitkähkö, mutta pyrin pysymään ytimessä. Keskityn tässä nyt puhumaan enimmäkseen haarukasta, mutta samat periaatteet pätevät myös täpäreiden iskareihin. Käytän esimerkkinä kuvissa RockShox Zeb Ultimate 190mm haarukkaa, jossa on Rokkarin Charger 2.1 RC2 vaimennin (uusi Stamina 180:sen keula, koko pyörästä tulossa erillinen juttu).

RockShox Zeb Ultimate 190mm

Aloitetaan avaamalla terminologia ja eri säätöjen merkitys suomennettuna:

  • Ilmajousi / paine – ilmajousi on luonnostaan progressiivinen eli jousto jäykkenee mitä pidemmälle joustomatkassa mennään. Käytettävä paine määrittää lähtökohtaisesti jousen jäykkyyden ja on siksi suhteutettava ajajan painoon. Paine vaikuttaa myös jouston alkuherkkyyteen, joka on tärkeä tekijä mukavuudessa, kun jousto silottaa juurakkoja ja muuta pienempää nypytystä.
  • Bottomless Token – RockShoxin haarukoissa ainakin tällä nimellä kulkevat muoviset palikat muuttavat ilmatilan tilavuutta ja sitä kautta vaikuttavat haarukan progressiviisuuteen. Enemmän tokeneita, progressivisempi jousto. Painavammat tai muuten aggressiivisesti ajavat kuskit tarvitsevat useammin lisää progressiota, ettei jousto pohjaisi helposti.
  • Sag – en oikein tiedä tälle hyvää suomennosta, mutta kyseessä on se osuus jouston kokonaismatkasta, minkä verran pelkkä ajajan paino varusteineen saa jousitusta painumaan sisään. Tämän verran jousituksella on varaa joustaa ulospäin alkutilanteesta. Ulosjousto on tärkeää pidon kannalta, rengas säilyy kontaktissa maahan paremmin. Sag on yleensä 20-30 prosenttia kokonaisjouston matkasta.
  • Rebound – säätää kuinka nopeasti haarukka palautuu joustettuaan sisäänpäin. Rebound siis vaimentaa eli hidastaa ulosjoustoa. Rockshoxin tuotteissa Rebound on auki, kun se on käännetty ihan ”jäniksen” suuntaan ja kiinni ”kilpikonnan” suunnassa. Auki ollessaan jousto palautuu ulos niin nopeasti kuin mahdollista.
  • HSC – High Speed Compression, tämä säätö vaimentaa sisäänjouston nopeutta silloin, kun jousituksen liike on nopea, voisi oikeastaan puhua siitä, kuinka nopeasti haarukan alajalat liikkuvat ylöspäin putkia pitkin. Kyse ei ole siis siitä, että peräkkäisten iskujen taajuus olisi nopea tai että puhuttaisiin vain syvälle joustavista liikkeistä vaan käytännössä mikä tahansa isku, joka saa haarukan liikkumaan nopeasti joustomatkansa sisällä.
  • LSC – Low Speed Compression, tämä säätö vaimentaa sisäänjouston nopeutta sellaisissa tilanteissa, joissa liike on hitaampaan kuin ulkoisista iskuista johtuen. Näitä on esimerkiksi, ajajan painon siirtymät pyörän päällä sekä polkemisesta jousitukseen välittyvät heilahdukset. Nopeassa HSC alueen iskussa LSC säätö ohittuu käytännössä täysin.

Jouston säädön vaiheet järjestyksessä:

  1. Paineen säätö / sag, tehdään kaikki muut säädöt auki
  2. Rebound
  3. HSC
  4. LSC

Paineen säätö tapahtuu sagia mittaamalla. Rokkarin haarukoissa ja iskareissa on sagia varten erittäin kätevä asteikko, muiden valmistajien tuotteissa joutuu mittaamaan käytetyn joustomatkan ja laskemaan prosentin kokonaisjoustosta. Ajaessani 100mm joustavalla XC-pyörällä käytin 20% sagia, nyt pidempi joustoisella pyörällä sagia saa olla enemmän, yleensä aloitan kokeilemaan 25%:sta. Sag säädetään kohdilleen tasaisella pinnalla, nousemalla ajovarusteissa pyörän päälle, asettumalla ajoasentoon, jonka jälkeen haarukan ja iskarin joustomerkit painataan pohjaan ja noustaan varovasti pois pyörän päältä. Apuna on hyvä käyttää jotain tukea, johon voi hartialla nojata pyörältä poistumisen aikana. Aina painetta muuttaessa joustoa pitää painaa muutaman kerran niin syvälle kuin pystyt ennen seuraavaa mittausta. Tämä tasaa paineen haarukan sisällä.

Ilman vaimennusta jousitus olisi kuin hyppykeppi, se joustaisi pitkälle sisään ja ponnauttaisi jousen täydellä voimalla ulospäin. Tämmöisellä jousituksella ajaminen olisi melko mahdotonta. Vaimennus siis hidastaa jousituksen liikkeitä ja on toteutettu öljyllä, joka virtaa vaimentimessa jonkinlaisten porttien tai venttiilien läpi.

Rebound säätö

Reboundin nopeuden säätö on jouston toiminnan kannalta erittäin tärkeää. Väärin säädetty Rebound voi saada jouston tuntumaan irtonaiselta, ettei renkaalla oikein ole pitoa ja varsinkin keula tuntuu helposti pompottavalta. Tällöin Rebound on liian nopea. Toisaalta jousto voi tuntua kovalta ja hakata käsille (tai takapuoleen) peräkkäisissä iskuissa. Kovalta tuntuvan jousituksen kohdalla helposti ajattelee painetta olevan liikaa, mutta jos sag on säädetty oikein, näin ei ole. Itse ainakin joskus myös kuvittelin, että liian nopea Rebound hakkaa käsille jousituksen palautuessa nopeasti ulos, mutta tämä oli väärä käsitys. Liian hidas Rebound ei päästä iskujen välissä joustoa palautumaan tarpeeksi pitkälle ulos, herkimmän toiminnan alueelle vaan jousitus ikäänkuin pakkautuu peräkkäisissä iskuissa sisään jousituksen jäykemmälle alueelle (muista progressiivisuus) ja tämä tuntuu käsille kovuutena. On siis eri asia tekeekö jousitus 5cm liikettä välillä 47,5mm-97,5mm (herkempi) vai 85mm-135mm (jäykempi). Reboundin on käytännössä hyvä olla juuri niin nopea kuin sen vaan pystyy säätämään menettämättä pitoa.

HSC ja LSC säädöt

Käytännössä HSC vaimennus tarkoittaa, että samalla nopeudella tehty, saman kokoinen isku ei vie haarukkaa yhtä syvälle joustomatkassa, jos vaimennusta (eli iskun tapauksessa HSC:tä) on enemmän. Hieman tuulesta temmattuja numeroita hahmottamaan tilannetta: vauhdilla 10 m/s (36 km/h) 8cm korkeaan kiveen ajettaessa iskun kesto voisi olla 10 ms ja HSC:n ollessa täysin auki haarukka painuu sisään 7,5cm, jolloin sisäänjouston nopeus on 7,5 m/s. Tähän sisäänjouston nopeuteen viitataan sillä ”High Speed” termillä. Jos nyt lisätään HSC:tä, niin se hidastaa haarukan sisäänjoustoa ja ajettaessa samaan kiveen samaa vauhtia tuo 10 ms ei muutu, mutta sisäänjouston matka vähenee esim. 7 cm:ään. Saman saisi aikaan myös lisäämällä painetta haarukassa, joka jäykentäisi joustoa, mutta tämä vaikuttaa muihinkin ominaisuuksiin. Isku on aina HSC alueella, jos sisäänjousto tapahtuu nopeasti vaikka kyseessä olisi vain lyhyt joustomatka. Sisäänjouston vaimennus siis tavallaan estää jousitusta käyttämästä liian pitkää joustomatkaa liian nopeasti tietynlaisen iskun vastaaottamiseen, jotta se kerkeisi paremmin palautua seuraavaa iskua varten. Näin jousto tuntuu kontrolloidummalta peräkkäisissä iskuissa. Jos vaikuttaa siltä, että tarvitset lisätä HSC:tä huomattavasti hallitaksesi sisäänjoustoa ja alat olla säätörajan maksimissa tai jousto pohjaa liian helposti isoissa iskuissa kannattaa pakittaa säädöissä takaisin alkuun. Tässä tilanteessa sagin ollessa kohdallaan on vika progressiivisuuden puutteessa ja on aika lisätä bottomless token ja säätää sag uudestaan.

LSC vaimentaa sisäänjoustossa hitaammin tapahtuvia liikkeitä. Kuskin painon siirtyessä edestä taakse tai toisinpäin jousitusmatka saattaa olla 10mm ja tapahtua 1s aikana. Vastaavasti myös jarrutuksen aiheuttama painon siirto eteenpäin haarukan varaan on LSC:n alueella sekä polkemisesta aiheutuvat heilahdukset jousitukseen. LSC tekee pyörästä tukevamman ajaa, mutta liikaa LSC:tä taas tuntuu turhan kovalta. Nopeassa, HSC alueen iskussa LSC ohittuu.

Miten jousitusta sitten lopulta säädetään? Vastaus on lyhyesti: kokeilemalla. Itse lähden säätämään ensin alamäkeen kovia iskuja kovemmassa vauhdissa. Etsi tuttu alamäki, jossa on sopivasti epätasaisia osuuksia ja tarvittaessa hyppyjä jne. Tässä vaiheessa paineen (sagin) pitäisi olla jo kohdillaan, joten aloita Reboundin säädöllä. HSC siis auki ja testaamaan. Usein näkee ohjeita tyyliin: ”laita säädöt keskelle”. Tämmöinen ”nyrkkisääntö” voi olla todella kaukana hyvästä. Reboundin säätö on hyvin riippuvainen käytetystä paineesta, koska paine määrittää miten paljon voimaa joustolla on puskea ulospäin. Mitä pienempi paine on käytössä, sitä nopeampaa Reboundia tarvitaan. Reboundin säädön skaala siis vaihtelee paineen mukaan. Yksinkertaisin tapa on säätää kaksi naksausta kerralla ja kokeilla uusi ajo testipätkää. Parempi vai huonompi? Jatka siihen parempaan suuntaan niin kauan, kun menee taas huonommaksi ja peruuta sitten takaisin. Samaa pätkää saa ajaa useita kertoja ennen hyvän asetuksen löytymistä ja ohessa tulee mukava nousutreeni.

Tuttu alamäki jousituksen säätöön

Kun Rebound on kohdillaan, lähde testaamaan HSC:tä vastaavalla tavalla. Rokkarin Zebissä on viisi pykälää HSC:n säätöä, joten näitä on testattava yksi napsu kerraallaan. Lähtökohtaisesti etsitään hyvin ohjautuvaa, kontrolloitua keulaa, joka ylittää peräkkäiset esteet mahdollisimman eleettömästi ja pomppimatta. Yhden pykälän erot on sen verran isoja, että käytännössä huomaat kyllä milloin keula tuntuu hyvältä. Pistä HSC asetus muistiin.

Seuraavaksi etsi polulta tasaisemmalta sopiva kivikko / juurakko ja ajele sitä edestakaisin. Nyt pitäisi osata kiinnittää huomiota siihen mitä jousitus tässä tilanteessa toimii ja säätää LSC:tä tukemaan polkemista ja jarruttamista. Samalla tulee ilmi, että jouston säädöt eivät ole kaikkiin tilanteisiin samat. Tasaisella vauhti on hitaampaa ja isommat iskut tuntuvatkin erilaiselta kuin alamäessä, joten HSC:tä voi esimerkiksi kokeilla säätää auki suuntaan.

Yhdet asetukset eivät siis ole yleispäteviä vaan jousitusta on tarkoitus säätää ajon mukaan. Itse avaan polkuja varten HSC:n kokonaan auki ja säädän LSC:tä tietyt pykälät. Alamäkiajoa varten laitan pykälän HSC:tä ja avaan LSC:n. Keulan Reboundin pidän samana, mutta iskarissa lisään reboundia polkuajoon. Parkkiajoon vähennän iskarin Reboundia pari napsua, ettei hypyistä tulisi niin helposti peräkorkeita. Lisäksi säädän iskarin painetta polkuajon ja enduro/park ajon välillä hieman (jos muistan).

Jousituksen säätöön liittyy paljon asioita ja kaikissa haarukoissa tai iskareissa saatavilla olevat säädöt eivät ole samoja vaan löytyy esim. sisäänjouston vaimennukseen vain kolme asetusta: open, pedal, lock. Näitä säätöjä voi jokainen kuitenkin peilata HSC ja LSC termeihin ja miettiä miten nuo kolme moodia muodostuu. Toivottavasti osasin avata aihetta ymmärrettävästi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s