Pole Stamina 140 ekat speksaukset

Kerkesin välillä jo kirjoittelemaan innostuksissani Staminan tuoman itsevarmuuden tuloksista ajotekniikan saralla, mutta väliin mahtui tietysti jo hieman speksaamistakin. Kävin lenkillä toisen Pole kuskin kanssa ja katselin hänen menoaan kosteilla kivikkoisilla poluilla. Leveät endurorenkaat tuntuivat olevan monessa kohtaa paikallaan, kun itse hieman jarruttelin, pelkäsin keveiden hiilarikiekkojen puolesta kivikossa ja pitokaan ei varmimmalta tuntunut. Tähän tarkoitukseen tarvittaisiin kokonaan toiset kiekot. Lisäksi vanha Pike tuntui vaikealta saada säädettyä sopivaksi. Sen pitäisi olla herkkä, tukea kuitenkin keskivaiheilla joustoa ja silti saada koko joustomatka käyttöön. Dropperikin puuttui vielä…

Muutenkin pyörä oli seka-boost. Takana Staminassa on 12×148, mutta edessä Pike oli 15×100. Vaihdoin aiemmin Stan’s Valor kiekkojen takanavan boost versioon. Vanhan Piken säätöihin tyytymättömänä luin useita artikkeleja RockShoxin 2021 mallin ilmajousen uudistuksista ja näistä kävi ilmi, että juuri tuota keskialueen tukea oli parannettu. Kevyt kuski voisi siis ajaa keulaa pienemmillä paineilla, saada koko joustomatkan käyttöön ja silti keula ei sukeltaisi keskialueella ikävästi. Tuo vanha Pike olisi ollut mahdollista päivittää uusimpaan Debonair ilmajouseen, mutta vaimentimeksi olisi jäänyt sama vanha RCT3 ja minua alkoi kiinnostaa testata uutta RC2:sta. Vaimennin onkin sitten jo kalliimpi komponentti päivittää, tähän vielä keulan huolto päälle ja alkoi vaikuttaa paremmalta idealta vaan ostaa uusi keula. Samalla sekin päivittyisi 15×110 boostiksi. Sitten alkoikin taas väsymätön googletus tarkoituksena selvittää Rokkarin 2021 Pike ja Lyrik mallien eroja.

Pike on Rokkarin trail-keula ja Lyrik enduro-keula. Halusin uuden keulan 150mm joustolla, jota löytyy molemmista malleista. Molemmissa on 35mm putket ja Lyrik painaa valmistajan tietojen mukaan noin 200g enemmän kuin Pike. Yleinen käsitys on, että Lyrik on näistä kahdesta jäykempi (varmasti näin onkin), mutta oikein mistään ei selviä kunnolla mistä tuo jäykkyys muodostuu tai kuinka suuri ero on. Jossain kohti on Lyrikissä enemmän materiaalia. Sain vastauksia mm. että Lyrikin putket on seinämäpaksuudeltaan vahvemmat vaikka ne onkin samaa 35mm halkaisijaa. Jossain sanottiin, että haarukan alaosassa on enemmän materiaalia. Jostain luin, että keuloissa olisi käytöseroa, koska ne on eri ajoon säädetty. Minulle tilanne näytti kuitenkin siltä, että niissä on sama ilmajousi, sama vaimennin ja kevyenä kuskina minulle ei keulan jäykkyys ole koskaan ollut ongelma. Lopulta päätin tilata Pike Ultimaten ja säästää 200g painossa. Tietysti tulevaisuuden kannalta ollaan lähellä Piken joustomatkan maksimia, mutta jos olisin halunnut kasvattaa Lyrikin joustoa, se onnistuisi 180mm asti.

Sitten ne kiekot. Sisäleveys 30-35mm olisi optimi. Kohtuullisen kevyet (pitää niilläkin jaksaa polkea, ehdoton maksimi 1850g) ja kestävät pitäisi löytää. Katselin mm. Race Face Next R30 hiilarikiekkoja ja Mavic Deemax pro aluja. Olen aina tykännyt Mavicin UST vanteista. Kyselin vinkkejä ja sitä kautta törmäsin entuudestaan tuntemattomaan Newmen merkkiin. Kyseessä on saksalainen yritys, joka myös valmistaa tuotteensa oikeasti Saksassa. Tutkimalla asiaa löytyi Newmen Evolution SL A.30 kiekkosetti, joka on jo saavuttanut legendaarisen maineen kestävyydellään. Alumiinivanteessa ei ole ollenkaan bead hookia vaan suorat, ihan aavistuksen tulospäin kääntyvät seinämät. Tämä rakenne tekee kiekoista erittäin vahvat iskuille. Lisäksi tarjolla oli EWS-edition, joka veti puoleensa kuvista paljastuvasta syytä ;). Kiekkosetti painaa 1770g. Tilaukseen meni. Näille kiekoille päälle Maxxis DHF 2.6″ 3C MaxxTerra/EXO/TR ja DHR II 3C MaxxTerra/EXO/TR. Maxxis renkaista on pakko tykätä, DHF ilmoitettu paino 995g, mitattu 982g ja DHR II ilmoitettu 950g, mitattu 956g. Loistava suoritus! Toistaiseksi en laittanut inserttiä, mutta saatan jatkossa sellaistakin kokeilla.

SRAM AXS vaiheiston varmuus ja äärettömän kätevä langaton toiminta on vakuuttanut ja dropperia miettiessä oli melkoinen kynnys lähteä vaijeria virittämään pyörään. Sain vielä testiin 150mm AXS tolpan ja senkin varman toiminnan seurauksena päätin ostaa vastaavan 170mm versiona. Tolppa on kyllä törkeän painava ja se vähän tuntui pahalta. Tietysti matkasta jää vaijerin paino pois, mutta kyllä tuo taitaa se painavin dropperi silti olla. Hieman meni nyt tämä speksaajan normikäytäntöjä vasten.

Sitten asiaan eli kuvia Stamina 140 pyörästä sen nykyisessä enduro-speksissä! Pyörän paino nousi polkimineen tasan 14 kiloon näillä kiekoilla ja dropperilla.

IMG_0764IMG_0763IMG_0759IMG_0760IMG_0761

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s