SRAM AXS kokemuksia syksy ja talvi

Päivitin edellisen kirjoituksen jälkeen myös Taigan SRAM AXS XX1 vaihteistolle vaikka en ollut vielä talvikokemuksia saanutkaan. Jotenkin tuntui hankalalta vaihtaa pyörästä toiseen, kun vaihteisto toimi niin eri tavalla. Vielä ei ole ihan kovimpia ajopakkasia ollut, mutta syksyllä/alkutalvesta juuri näiden ensilumien aikaan on vaihteiston toiminnan kannalta todella hankalia kelejä. Pikkupakkanen yhdistettynä edelleen pohjimmiltaan mutaiseen polkuun, pinnasta ohuesti jäätyneet lammikot ja vuolaana virtaavien ojien ylitykset muodostavat voimansiirrolle haastavat olosuhteet. Kovin pakkanen tähän asti on ollut -7C ja kaikesta tästä AXS on selvinnyt kunnialla!

SRAM AXS jäässä
SRAM AXS jäässä

Parin viimeisen lenkin jälkeen on ollut pakko nostaa pyörä sisälle sulamaan. Yleensä säilytän läskiä kylmässä varastossa, koska renkaiden on hyvä olla siinä lämpötilassa missä ajetaan. Näin saa helposti säädettyä paineet kohdalleen. Läskin renkaan isossa ilmatilassa melko pienilläkin lämpötilan vaikutuksesta syntyvillä paine-eroilla on suuri merkitys. Perinteisessä vaihteistossa on näillä keleillä välillä syntynyt kosteutta vaijerin kuoren sisälle, kosteus sitten jäätyy ja vaihteisto lopettaa toimimasta. Tätä ongelmaa ei tietysti langattomassa AXS:ssä ole. Siitä täydet pisteet.

Seuraava talvinen haaste akulla toimivalle AXS vaihteistolle on tietysti pakkasen aiheuttama jännitteen laskeminen. Jos tätä ei ole otettu suunnittelussa huomioon, voi laite luulla jännitteen perusteella akun olevan tyhjä vaikka se on todellisuudessa melkein täysi. Tämänkin AXS taklaa hienosti. Seitsemän asteen pakkasella ei ajossa tullut mitään ongelmia ja akkua riitti hyvin vielä seuraavat pari lenkkiä tämän jälkeen. Katsotaan mitä tuo sanoo sitten 20 asteen pakkasella, mutta toistaiseksi näyttää suoriutuvan erinomaisesti myös kylmästä.

Viimeinen minua askarruttanut kysymys liittyi yleisesti vaihtamisen toimintaan kylmässä sekä mahdollisiin fyysisiin esteisiin (lue: jää) vaihtajan nivelissä jne. Yhdellä lenkillä oli todella otolliset olosuhteet tämän testaamiseen lämpötilan ollessa kolme astetta miinuksella, mutta polut vielä todella kosteat ja kuraiset. Ajoin tarkoituksella kaikkien mahdollisten lätäkköjen läpi (yleensä tällä kelillä on viisaampaa kiertää tietyt paikat säästääkseen itseään ongelmilta) ja kuraa roiskui ympäri pyörää. Välittömästi seuraavan minuutin aikana se jäätyi kiinteäksi kerrokseksi pyörään. Vaihtaja toimi kaikesta tästä huolimatta loistavasti eikä nikotellut kertaakaan. Ilmeisen vahva siis tuo vaihtajan moottori. En tiedä millainen turvamekanismi siihen on toteutettu, jos se ei kertakaikkiaan suostuisi liikkumaan, mutta toivottavasti ei tarvitsekaan saada sitä selville…

Kokonaisuutena olen AXS vaihteistoon erittäin tyytyväinen myös näin talvikäytössä! Ainoa miinus tulee edelleen sen vaihtajanvivun suunnittelusta. Loppuun vielä kuvia sulamaan siirretystä pyörästä.

Jäätynyt Taiga

Jäätynyt Taiga
Jäätynyt Taiga
Jäätynyt Taiga
Jäätynyt Taiga

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s