Maanmittauslaitoksen kartat Garmin Fenix 6 Pro kelloon

Sain muutaman kysymyksen kommenttina ja sähköpostilla liittyen Suomen maastokarttojen siirtämisestä Garmin Fenix 6 kelloon. Toimenpide itsessään on kohtuullisen helppo, mutta ajattelin kirjoittaa siitä erillisen jutun saadakseni mukaan muutaman kuvan kartoista. Fenix 6 Pro kellossa on 32GB muistia, johon mahtuu vielä kohtuu hyvin tavaraa Garminin omien karttojen ja käyttöjärjestelmän lisäksi. Koko Suomen kattava maastokartasto rokottaa tästä 1,66GB. Perusmallin Fenix 6 kellossa ei ole karttoja, musiikkia eikä wifiä ja muistiakin vain 64Mb, joten tarvitset Pro tai Sapphire mallin tätä varten.

MTK kartat Garmin Fenix 6
MTK kartat Garmin Fenix 6

Ensiksi suoraan asiaan. Selvästi helpoin tapa on siirtää kerralla koko Suomen kattava kartasto laitteeseen. Tämä hoituu seuraavasti:

1. Mene osoitteeseen: https://kartat.hylly.org

2. Lataa sieltä mtk_suomi.img otsikon ”Suoraan laitteeseen ladattavat” alta
3. Tökkää Fenix 6 piuhalla tietokoneeseen kiinni (käytin tähän Windows konetta, mutta toimii vastaavasti myös Macillä), jolloin se ilmestyy resurssienhallintaan omaksi asemaksi (tai mountiksi)
4. Avaa kellosta kansio primary/GARMIN
5. Kopioi lataamasi mtk_suomi.img tähän kansioon (tiedoston nimeä ei tarvitse vaihtaa)
6. Muista tukea ilmaisia karttoja tarjoavaa tahoa! 😉

Tämän jälkeen kello alkaa automaattisesti lataamaan uutta karttaa eikä sitä tarvitse käynnistää uudestaan. Lataaminen kestää kohtuu kauan, en katsonut tarkemmin, mutta epäilisin jotain kahdeksan minuutin luokkaa.

MTK kartat Garmin Fenix 6
MTK kartat Garmin Fenix 6

Tämän jälkeen kartta on käytössä. En ole toistaiseksi keksinyt miten Fenix 6 kellossa sitten vaihdettaisiin eri karttojen välillä, mutta pitää tutkia asiaa. Tämä uusi kartta ainakin nyt on defaulttina kaikissa minun harjoitusmoodeissa. Kartta toimii aivan yhtä hyvin kuin Garminin omatkin pan ja zoom toimintoja käytettäessä eikä tahmo sen kummemmin. Toistaiseksi olen vain testannut tätä lyhyellä lenkillä koiria ulkoiluttaessa. Kartta toimi hyvin ja oletus zoom taso on ihan tarpeeksi laaja antamaan kuvan missä ollaan menossa.

MTK kartat Garmin Fenix 6
MTK kartat Garmin Fenix 6

Nämä samat kartat ovat palvelleet hienosti myös Garmin 1030 pyöräilylaitteessani. Pitää vielä jatkossa tutkia tätä aihetta lisää ja katsoa mm. miten tällä voisi seurailla etukäteen tehtyjä reittejä.

18 kommenttia artikkeliin ”Maanmittauslaitoksen kartat Garmin Fenix 6 Pro kelloon

 1. Itsellä näyttää lataukseksi 1,5gb ja kun lataus on valmis tulee ilmoitus ”Levyn näköistiedosto on viottunut”, eli onkohan ongelma siinä että ei lataa jostain syystä koko pakettia vai tarviiko toi img tiedosto jonkun oman purkuohjelman🤔

  Tykkää

  1. Moi, ilmeisesti ei ole koko tiedosto latautunut, koska sen koko on 1 621 216 KB levyllä. Kiinnostaa kuitenkin mistä tuo virheilmoitus tulee eli yrititkö ”avata” tiedostoa jollain ohjelmalla? Tuota tiedostoa ei tarvitse purkaa tai yrittää mitenkään avata vaan pelkästään semmoisenaan kopioida kelloon.

   Tykkää

  2. Moro

   Latailin juuri ohjeiden mukaan kartat kelloon ja hyvin onnistui.

   Epäilen että paketin vioittumisen voisi aiheuttaa virustorjunta tai vastaava
   Ainakin chrome väitti paketin olevan mahdollisessti haitallinen eikä halunnut ladata loppuun, parilla klikkauksella paketti kuitenkin valui koneelle kokonaan

   Tykkää

   1. Kokeilin juuri sekä mozzillala että chromella ja molemmilla herjasi tuota samaa vioittumista. Eikä suostunut latautumaan.

    Tykkää

 2. Moro

  Saatko kalliopaljastumat näkymään kartallasi? Kun asentaa tämän kartan Basecamp sovellukseen, kalliot näkyvät harmaina moitteettomasti. Kallioita ei kuitenkaan näy Fenix 6X:ni ruudulta.

  Tykkää

  1. Moi! Ei muuten jostain syystä näy. Vaihdoin myös kellosta map detail asetuksen normal -> high eikä näy harmaana avokalliot. Samassa kohdassa tosiaan Basecamp näyttää kyllä ok. En löytänyt mitään ratkaisua tähän. Erikoista.

   Tykkää

   1. Juu. Vaikuttaa siltä, että Fenix 6 yksinkertaistaa karttaa mieleisekseen. Myöskään erilaiset metsätyypit (”metsittynyt suo” ja ”soistuma”) eivät näy, mitkä olisivat hyödyllisiä reitin suunnittelussa. En parissa illassa keksinyt tähän parannusta ja luovutin. Jos löydän ratkaisun, ilmoittelen.

    Tykkää

   2. Eilen olin pyörälenkillä Garmin 1030:n kanssa ja kello oli ranteessa mukana. Polku vei avokalliolle, joka näkyi 1030:n näytöllä ihan selkeästi ja tarkistin siinä samalla kellosta, että vaikka kuinka lähelle zoomasi, niin Fenix ei sitä harmaata näytä. Voisiko liittyä jotenkin laitteiden suorittimen tehoon / virranhallintaan, että kelloon on tarkoituksella sitten yksinkertaistettu tuota ja pyöräilytietokoneessa on enemmän jerkkua sekä parempi näyttö. Sama kartta siirretty molempiin.

    Tykkää

 3. Hei! Tämä on siis Garmin fenix 6 perusmalli? Oma ongelmani on, että windows 10 näyttää massamuisti -tilassa muistin määräksi vain 47mt, joten karttaa ei voi siirtää. En ole keksinyt ongelmaan ratkaisua.

  Tykkää

  1. Moi! Minulla on Sapphire malli, joka tekee siitä automaattisesti samalla Pro version. En muistanut tätä kirjoittaessa, että Fenix 6:sen perusmallissa ei ole karttoja, musiikkia tai wifiä. Perusmallissa on tosiaan vain 64Mb muistia, kun Pro versiossa on 32Gb. Täytyy korjata jutun otsikkoa. Sinun kellosi on ilmeisesti se Fenix 6 eli siihen et karttoja valitettavasti saa.

   Tykkää

 4. Kartan vaihto tapahtuu seuraavasti 🙂 Kiitos hyvästä ohjeesta.

  Kartan teeman vaihtaminen
  Vaihtamalla karttateemaa voit näyttää kartassa suorituksen tyypille optimoidut karttatiedot. Esimerkiksi jyrkkäkontrastiset karttateemat parantavat näkyvyyttä haastavissa ympäristöissä, ja suorituskohtaisissa karttateemoissa näkyvät tärkeimmät tiedot yhdellä silmäyksellä.

  Aloita ulkoilusuoritus.
  Paina MENU-painiketta pitkään.
  Valitse suoritusasetukset.
  Valitse Kartta > Kartan teema.
  Valitse jokin vaihtoehto.

  Tykkää

  1. Kiitos vinkistä! Tuoltahan löytyy sekä mainittu teema että myöskin valikko siitä mitkä kartat ovat käytössä (Configure Maps). Siellä näkyy nyt kaikki kartat aktiivisina eli Garminin omat ja lisäksi nyt tuo ”MTK Suomi – Koko maa”. Erikoista, ettei normaalin asetukset menun ”Map” kohdassa ole näitä samoja valintoja. Toisaalta tämä ehkä tarkoittaa sitä, että karttavalinnat on aktiviteettikohtaisia ja se on todella hyvä!

   Tykkää

 5. Hello.Törmäsin malliin ja alkoi kiinnostamaan. Onko tietoa, saako tähän lainkaan merikarttoja ladattua?

  Tykkää

 6. Kiitos artikkelista!

  Tämä siis muuttaa kellon kartat tarkemmiksi, mutta muuttaako tämä myös kännykän appsin jäljen (ei kai…?). Oletko törmannyt, miten saa sen kännykän sovelluksen / kuljetun reittijäljen avaamaan jollain paremmalla karttapohjalla? Tuoko BaseCamp tähän ongelmaan ratkaisun?

  Tykkää

  1. Moi! Kännykän appsiin näitä karttoja ei saa, mutta juuri tuo Basecamp on hakemasi ratkaisu. Tämän saman maanmittauslaitoksen karttapohjan saa ladattua myös siihen. Basecampillä pystyy sitten tuon karttapohjan päälle itse suunnittelemaan reittejä ja siirtämään ne kätevästi kelloon tai katsomaan aiempien suoritusten reittejä.

   Tykkää

   1. Kiitos,

    Loistavaa. Harmi, että Garminilla ei ole kännykkäappsia tuon kuljetun reitin tarkempaan tarkasteluun. Lähes aina kuitenkin selainpohjaisenakin onnistunee. Täytyy ladata ja testata.

    Tykkää

   2. Jäin vielä miettimään tätä ja kyllähän tuo kikkailemalla onnistuu kuitenkin kännykälläkin vaikka ei Garminin omassa appsissä. En tiedä nyt tarkalleen mikä käyttötapaus sinulla on mielessä, mutta Garmin laitteella kuljetun reitin saa ainakin iPhonessa hyvälle karttapohjalle seuraavasti:

    1. Asenna Topo Maps Finland karttaohjelma (käyttää myös näitä maanmittauslaitoksen karttoja)
    2. Kirjaudu kännykän selaimella Garmin Connectiin (appsistä en löytänyt reitin export toimintoa)
    3. Etsi harjoitus ja exporttaa GPX
    4. Avaa kännykällä Files ja etsi sieltä lataamasi GPX
    5. Täppää filua ja valitse ”Open in Topo Maps”
    6. Topo Maps aukeaa ja kysyy haluatko importata reitin
    7. Reitti näkyy hienosti samalla karttapohjalla (en nyt tähän saa kuvaa siitä, mutta voisin vaikka kirjoittaa erillisen artikkelin tästä myöhemmin)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s