Pole Evolink Swap – Pole myllerrys

Enpä ole tämmöiseen ennen törmännyt. Pyörävalmistaja tarjoaa vaihtokampanjaa, jossa vanhemmatkin rungot voidaan vaihtaa merkin tuoreimpaan malliin ja vieläpä todella reilulla hyvityksellä käytetystä. Kuulostaa ihan mahtavalta! Eihän tämmöiseen voi olla tarttumatta. Polella tunnutaan todellakin ajattelevan asiakkaita eli meitä innokkaita mtb kuskeja, ihan kuin hekin ovat :). Yksi tärkeä kriteeri minulle päätöksessä oli saada alle aidosti Suomessa suunniteltu ja valmistettu runko. Katsotaan mitä Pole myllerrys tarkoittaa ja myöhemmin sitten enemmän uusia kokemuksia.

Pole julkaisi tämän vaihtokampanjan joskus alkukesästä ja tartuin siihen nopeasti. Hyvin palvellut Evolink 110 saa antaa tietä pidempi joustoiselle Stamina 140 rungolle. Tarkoitus on tehdä 140/140 joustava mahdollisimman kevyt trail/am pyörä. Ajattelin hyödyntää maksimaalisesti olemassa olevat komponentit ja käytinkin 120 joustavan Pike RCT3:sen huollossa, jossa se samalla muutettiin 140 joustavaksi. Seuraava yhteensopivuusongelma syntyi perän standardista. Stamina 140 on boost perällä ja minulla oli ekoja Evolink versioita, joissa perä on kiinteästi 12×142. Myöhemmin Evolinkissä päivittyi dropoutit Polen vaihdettaviin, molempia standardeja tukevaan “Boostbrothers” systeemiin. Tämäkin sinällään on todella hieno keksintö, pyörässä pystyi tarvittaessa hyödyntämään kumpiakin kiekkoja.

Boost probleeman ajattelin myös ratkaista mahdollisimman järkevästi ja tilasin Stan’s Neo Ultimate Boost hubin. Tämä on tarkoitus vaihtaa taakse nykyiseen Valor kiekkoon. Ultimate versio Neo hubista sisältää huomattavasti tiheämmin kiinni ottavan vapaarattaan. Neossa on 36 pykälää eli maksimissaan 10 astetta tyhjää ja Ultimatessa 72 pykälään eli vain 5 astetta tyhjää ennen kiinni ottamista. Näillä muutoksilla pyörästä ei tule ihan boost vaan semi eli takana 12×148, mutta edessä vielä 15×100. Napaa ei vaihdettu vielä vaan jäin odottamaan Stamina runkoa pitäen Evolinkin vielä ajossa tuolla 140 joustavalla keulalla.

Vaikka Pole varmasti yrittää kaikkensa on näiden uusien runkojen tuotannossa törmätty valitettaviin hankaluuksiin. Toimitusaika-arviot siirtyivät syksyyn, pyörään suunniteltiin takakolmioon muutos, CNC kone hajosi ja lopulta Polen perustaja ja suunnittelija Leo Kokkonen vielä ilmoitti Facebookissa, että Pole alkaa käyttää SRAM Universal Derailleur Hanger standardia 1.1.2020 alkaen. Alkoi olla selvää, ettei Stamina olisi enää tällä kaudella ajossa. Tässä vaiheessa otin yhteyttä Poleen ja pyysin siirtämään runkoni tuotannon ensi vuoden puolelle. Samaan aikaan huomasin Facebookissa kuvia Pole Taival pyöristä ja rupesin miettimään pitäisikö kuitenkin kokeilla rakentaa joskus vielä 27,5”+ pyörä tai muuten vaan jäykkäperä. Kun Polella on tottunut ajamaan, ei oikein jäykkäperärunkoa muultakaan merkiltä enää voi katsella. Tuumasta toimeen ja Evolink runko saikin sitten vaihtua uuteen, upeaan Taival runkoon!

Polkupyörähän on yllättävän yksinkertainen kapistus. Evolinkin purkamiseen kului käytännössä 30 minuuttia. Toimitin Evolink rungon Polelle Taival runkoa hakiessa.

Pole Evolink 110 runko
Pole Evolink 110 runko

Lähtiessä tuli vielä punnittua tuo runko taka-akselin ja headsetin kanssa. Hei, hei, Evolink!

Pole Evolink 110 rungon paino
Pole Evolink 110 rungon paino

Pikainen visiitti Polella ja olin uuden upean Taival rungon onnellinen omistaja. Valitsin rungon kooksi L, kuten Evolink oli. Stamina 140 tulee koossa XL. Taival on ChroMoly teräsrunko, siis kunnon hipsterimaasturi ;). Eikö olekin upea?!

Pole Taival Purple runko
Pole Taival Purple runko

Tämäkin piti tietysti punnita (headset unohtui laittaa mukaan, joten sen paino puuttuu, taka-akseli on).

Pole Taival runko paino
Pole Taival runko paino

Tämä lupailee käytännössä kilon Evolinkkiä kevyempää pyörää. Tähän runkoon olisi käynyt Evolinkistä suoraan kiekko 12×142 takanavalla (tässäkin on se Boostbrothers), mutta koska olin edellisen viikonlopun reissulla rikkonut renkaan ja jouduin tilaamaan uuden, vein kiekon samalla paikalliseen liikkeeseen navan vaihtoon. Rihtauslaitetta ei minulta löydy… vielä. Tämä homma on kesken, joten en saa pyörää heti ajoon. Samalla rupesin miettimään millaiset kiekot 27,5”+ renkaita varten hommaisi. Aluksi taidan kuitenkin kokeilla tätä 29”:sena.

Pole Taival Next SL
Pole Taival Next SL
Pole Taival
Pole Taival

Tässä ollaan menossa nyt. Takakiekkoa odotellaan ja Wiggle sotki “Guaranteed next day delivery” tilauksen jollekin hitaalle toimitustavalle, joten rengaskin puuttuu. Toivottavasti ensi viikonloppuna pääsisi jo testaamaan. Ajokokemuksia sitten seuraavaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s