Pole Evolink 110 + SRAM EAGLE AXS XX1

Tietenkin SRAM lanseerasi aluksi vain koko EAGLE AXS XX1 osasarjan kampineen ja rattaineen. Päivityssarja perinteisistä Eagleista AXS:ään julkaistiin, mutta saatavuutta sillä ei pitkään aikaan ollut. Speksaaja oli terävänä ja heti saksalaisten verkkokauppiaiden saatua tuotetta varastoon napsahti tilaus liikkeelle. Nyt on jo kertynyt jonkin aikaa käyttökokemusta. Tämän koko kirjoituksen tästä langattomasta, sähköisestä vaihtajasta voisi summata lyhyesti: USKOMATONTA, mutta

Päivityssarja tuli hienosti pakattuna kauniiseen laatikkoon. Nykyisin yksittäisten komponenttien saatavuuden parannuttua tulee halvemmaksi tilata erillisenä vaihtaja, akku ja “vaihdevipu” varsinkin, kun ei tarvitse välttämättä tilata toista laturia. Taiga on vielä päivittämättä tähän ja mietinkin hieman tuota akun kestoa talvipakkasessa. Yleisesti ottaen lithium-ion akun jännite laskee kylmässä ja jos tätä ei ole huomioitu softassa, luulee laite virran olevan vähissä vaikka akku onkin täynnä. Tämä on jäänyt hieman arveluttamaan, kun kokemuksia ei tähän mennessä ole löytynyt AXS talvitestauksesta.

SRAM AXS EAGLE XX1 päivityssarja
SRAM AXS EAGLE XX1 päivityssarja

Vaihtaja on valtavan kokoinen, mutta ei kovin painava:

SRAM AXS EAGLE XX1 vaihtaja
SRAM AXS EAGLE XX1 vaihtaja

Vaihdevipu on suunniteltu uusiksi:

SRAM AXS EAGLE XX1 vaihdevipu
SRAM AXS EAGLE XX1 vaihdevipu

Asennus sujui vauhdikkaasti:

  • Vanha “vaihdevipu” irti jarrukahvasta
  • Vaijeri irti vaihtajasta
  • Vetää vaijerin kuorineen pois pyörästä
  • Uusi vaihdevipu paikalleen
  • Vaihtaja huoltoasentoon, ketjun katkaisu linkistä
  • Vanha vaihtaja irti, uusi tilalle, uusi huoltoasentoon
  • Akku vaihtajaan kiinni

Tähän menee se 10 minuuttia maksimissaan. Seuraavaksi säätö, joka on hieman erilainen sähköisellä vaihtajalla. Sehän ei itsessään vedä jousen voimalla mihinkään suuntaan. Vaihtaja ajetaan eri laitoihin, säädetään end-pointit vasten rajoitinta ja peruutetaan neljäsosakierros. Tämän jälkeen vaihtaja ajetaan toiseksi suurimman rattaan kohdalle (fyysisesti toiseksi suurin) ja mikrosäädetään täysin samaan linjaan. Mikrosäätäminen tapahtuu painamalla vaihdevivun pohjan nappia samalla kuin napsutetaan ylös tai alas vaihtamista. Lopuksi vielä säädetään vaihtajan ylärattaan etäisyys isoimmasta pakan rattaasta mukana tulevan tulkin avulla.

  • Ketju takaisin paikalleen ja linkki kiinni (valmistaja suosittelee vaihtamista joka kerta, minä en)

Tähän mennessä on sitten saanut kulumaan ehkä 20 minuuttia. Easy…

Vaihtajan toiminta on mystisen kuuloista ja oloista. Se on erittäin täsmällinen ja vinkaisee terävästi (mutta ei kovaa) liikkeidensä mukana. Oletuksena vaihdevipua pohjassa pitäminen vaihtaa jatkuvasta (ja varsin nopeasti) läpi kaikkien vaihteiden molempiin suuntiin. Tätä pystyy AXS appsissä säätämään joko 2 tai 3 pykälää maksimissaan kerrallaan. Kokonaisuutena käyttöönotto on erittäin vaivatonta.

Olen nyt ajellut jo jonkin aikaa tällä uudella vaihteistolla ja ensimmäisenä jää mieleen sen hiljaisuus. Vaikka en vaihtanut pakkaa tai ketjua uuteen tällä vaihtajalla toiminta on lähes äänetöntä. Vaihtaminen ei koskaan ronksuta, päästele turhia ääniä ja on erittäin, erittäin täsmällistä vaikka vaihtaisi extreme rasituksen alla ylämäessä (siinä pisteessä, missä normaalisti olisi kuulunut vaihtaa jo). Tämä vaihteisto on jo osoittanut ylivertaisuutensa perinteiseen nähden enkä löydä siitä mitään huonoa sanottavaa ellei hintaa ota huomioon. Erittäin hyvä suoritus SRAMilta. Kuten alussa totesin, uskomatonta! Sitten se mutta…

Vaihdevipu on ärsyttävä. Piste. En pidä tavasta, jolla se on suunniteltu uudelleen vain sen takia, että se oli tässä tilanteessa mahdollista. Vaihtaminen tapahtuu nyt keinukytkimellä, jota ylöspäin niksauttamalla vaihde vaihtuu alaspäin (fyysisesti pienemmille rattaille) ja alaspäin niksauttamalla ylöspäin (fyysisesti isommille rattaille). Näin siis oletuksena, toiminnan voi reversoida appsissä. Lisäksi keinukytkin on akseloitu siten, että sen etupuolelle jää jonkinlainen painopinta (tästä oletuksena kliksauttamalla vaihde vaihtuu siis alaspäin eli fyysisesti pienemmille rattaille). Tämä painopinta osuu suunnilleen etusormen kohdalle. Tuntuu hassulta ajatukselta tiputtaa sormi jarrukahvalta tuonne väliin vaihteen vaihtamista varten.

SRAM AXS EAGLE XX1 vaihdevipu
SRAM AXS EAGLE XX1 vaihdevipu
SRAM AXS EAGLE XX1 vaihdevipu
SRAM AXS EAGLE XX1 vaihdevipu

Perinteinen vipu on toiminnaltaan erittäin ergonominen. Pienemmälle vaihteelle (välitykselle) vaihdetaan usein tilanteissa, joissa tankoa ei tarvitse puristaa niin kovaa ja peukalon siirtäminen vivulle ei vaikuta ajoasennon tukevuuteen merkittävästi. Isommalle vaihteelle (pidempi välitys) taas vaihdetaan usein vauhdin kiihtyessä, jolloin ajoasennon tukevuus sekä ote jarrukahvoista on tärkeämpää. Tästä näkökulmasta peukalolla alhaalta pidemmälle välitykselle napsautettava perinteinen vipu on todella ergonominen. Nyt AXS vaihdevivussa tässäkin tilanteessa peukaloa pitää siirtää enemmän ja käden otteen asento muuttuu hieman. En pidä tästä yhtään vaikka onkin jo ollut aikaa tottua siihen. Toivottavasti SRAM kuuntelee palautetta ja tekee toisen vaihdevivun, jossa kytkimien asettelu vastaa perinteistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s