Terrene Johnny 5 – uudet talvirenkaat

Läskirenkaiden markkinoille puski uutuuksia ja pakkohan sitä oli speksaajan lähteä testaamaan. Ensimmäiset lenkit näillä takana ja pika-analyysiä pukkaa. Vertailukohtana sekä 4,8″ JJ että muutaman vuoden käytössä ollut Bud/Lou combo. Uusi Addix seoksella oleva ”iso” Jim on kelpo kumi kesään ja syksyyn, mutta pehmeässä lumessa pito-ominaisuudet loppuvat kesken nopeasti matalan, harvan ja pieninappulaisen keskilinjan takia. Kyllä JJ:lläkin pystyy ajamaan, mutta jos tarkoituksena on tunkata mahdollisimman vähän tarvitsee hommata erikseen talvirenkaat.

Olen ihmetellyt kuinka hitaasti läskien rengasmarkkinat kehittyy ottaen huomioon lajin selkeän suosion (vaikka en mitään tilastoja ole nähnytkään, niin semmoisen vaikutelman olen läskeilystä saanut). Hieman tuntemattomampi rengasmerkki Terrene puski markkinoille uutuuksia, joista tämä Johnny 5 on omasta näkökulmasta mieleisin. Renkaat on todella laadukkaan näköisesti valmistettu. Materiaali on hyvän tuntuista ja vanteella kumi pyörii täysin suoraan eikä vipata yhtään. Tätä on vaikea kuvailla, mutta rengas on hyvin tasalaatuisen ja viimeistellyn oloinen.

Terrene Johnny 5
Terrene Johnny 5

Johnny 5:sen saa nastoitettuna tai ilman. Omani ostin ilman, koska ajattelin vielä miettiväni laitanko nastoja ja kuinka paljon. Nastan paikkoja renkaassa on huikeat 320. Painoksi mittasin näille yksilöille 1750g ja 1755g eli hieman yli ilmoitetun 1700g painon, mutta prosentteina ylitys on vain kolme.

Tubeless asennus FattyStrippereillä onnistui huomattavasti Bud/Lou kumeja helpommin, joiden kanssa on ollut melkoista tappelua DT:n vanteilla. Ei kuitenkaan noussut kompurallakaan suoraan vaan kiristin vähän liinalla, jotta sain pitämään. Toisaalta taas joistain kohdista rengas ei meinannut nousta vanteelle. Fairy-vettä avuksi ja pöhäytin lähelle FattyStrippereiden maksimipainetta – POKS! Renkaan piti olla ”true 5 inch”, mutta 80:selle DT vanteelle väännettynä kuvio on 11,62mm eli ~4,6 tuumaa. Kaikinpuolin melko täsmälleen saman kokoinen kuin Lou. En oikein ymmärrä miksi ne ei onnistu valmistamaan oikeasti niin leveitä renkaita kuin ilmoittavat… ajopaineilla lumeen jäävä jälki on kuitenkin leveämpi, melko tasan 13cm eli 5,1 tuumaa. Internetti osaa kertoa, että 100mm vanteella rengas on 4,8” eli 5mm leveämpi. Johnny 5:sen profiili on pyöreä, mutta ajopaineissa rengas tietysti lytistyy tasaisemmaksi. Asensin molemmat renkaat pyörimään samaan suuntaan.

Terrene Johnny 5 jälki
Terrene Johnny 5 jälki

Takarenkaana Johnny 5 toimii erinomaisesti. Vetopidon parannus JJ:hin verrattuna on merkittävä. Rengas vetää erinomaisesti ja on täysin verrattavissa Loun pitoon jopa näin päin asennettuna. Ensimmäisellä lenkillä lumeen jäävää jälkeä ihmetellessä tuli tosiaan mieleen, että takarenkaan voisi asentaa toisin päin. Näin asennettuna keskirivin nappula (6mm korkea) kääntyisi melkoiseksi lapioksi. Tietysti vierintävastus kasvaisi, mutta tuolla hangessa möyriessä ei sillä juuri ole merkitystä. Louhun verrattuna parempana ominaisuutena tuntuu selkeästi vakaampi sivuttainen pito. Loun kuvio on hyvin vahvasti poikittainen ja siksi sivuttain kumi luistaa helposti esim. viistolla kovemmalla pinnalla. Tämä näkyy perän karkaamisena sivulle. Johnny 5 on tässä parempi.

Eturenkaana Johnny 5 on sitten hieman ristiriitainen. Siltä puuttuu selkeästi Budin suuntavakautta sekä hyvässä että pahassa. Tämän kumin kanssa joutuu ohjaamaan huomattavasti enemmän, tekemään enemmän korjauksia, mutta hyviäkin puolia löytyy. Johnny 5 ei haukkaa yhtä helposti raapaistessaan kovaan polun reunaan eikä se ohjaudu yhtä voimakkaasti lumen alla olevien muotojen mukaan. Budin suuntavakauden kääntöpuolena on myös vahva ”oma tahto” eli ottaessaan väärän suunnan rengas myös pyrkii sinne ja poikkeuttaminen takaisin toivotulle linjalle voi johtaa ongelmiin. Varsinkin loivalla keulakulmalla varustetulla Pole Taigalla tuntuu korjausliikkeen jälkeen tapahtuva sivuttainen pidon menetys ja pyörä karkaa kyljelleen. Tämä johtunee tosiaan kallistumisesta tangon kääntämisen seurauksena. Johnny 5 on helpompi korjata takaisin oikeaan suuntaan hangessakin. Näin lyhyellä kokemuksella sanoisin kuitenkin Budin olevan parempi eturengas.

Nyt vaan täytyy hankkia lisää kokemusta ja tunteja (ei kilometrejä, niitä tulee niin vähän) alle näillä uusilla kumeille lopullisen arvion antamiseksi. Saatan vielä nastoittaa kumit sekä kokeilla tuota takarengasta eri perin.

Pole Taiga
Pole Taiga
Pole Taiga
Pole Taiga

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s