PK-Koneen uudet kiekot ja polkimet

Kevät on edennyt vauhdilla. Lopputalvi ja kevään alku meni enimmäkseen läskillä ajaessa. Salitreenejä varjosti jalkapohjan vamma oikeassa jalassa. Treenaamisesta täytyi pitää tauko ja voimaharjoittelu sen jälkeen hieman lässähti. Vajaaksi jäi siis tuo absoluuttisen voiman hankkiminen talven ajalta vaikka se tärkeää olisi ollutkin. Tälle kaudelle ei ole kisoja suunnitteilla alkukesään, joten harjoittelu on ollut edelleen PK-painotteista ja “piikkikuntoa” haetaan vasta elokuun alkuun. Siihen mennessä pitäisi onnistua VK-kuntoa kasvattamaan. Tähän alkoi olla hieman treenivinkit hukassa, joten ajattelin tehdä PK-Koneesta myös ”VK-koneen” ja viedä treenin uudelle tasolle. Tämä liittyy tietysti PK-Koneen uusiin kiekkoihin…

PK-Koneessa oli aikaisemmin ainoina kiekkoina ihan ok treenisetti Shimano RS81 C24, mutta jotenkin nämä eivät tuntuneet mätsäävän pyörän runkoon kovin hyvin :). Jo alkukeväästä huomasin surffaavani eri valmistajien sivuilla maantiekiekkoja katselemassa. Maltoin kuitenkin mieleni useampaan kertaan tilaa-napin kanssa, koska kunnolliset maantiekiekot ovat kohtuullisen arvokkaita. Lisäksi vaihtoehtona painoi mielessä myös uusi kiekkosetti Kuutioon. Pitkään pyörittelin mielessä maantielle Zipp 303 Firecrest clincher kiekkoja tai maastoon custom settiä Tunen navoilla ja Duken kehillä, josta olisi tullut noin 1250g kiekot Kuutioon. En oikein osannut päättää mitä tehdä, joten hankinta siirtyi keväältä kesälle.

Minusta on aina ollut hieman hankala yrittää seurata oman kunnon kehittymistä sykemittarin keräämän datan perusteella. Niin moni asia vaikuttaa vaikkapa tietyn reitin ympäri ajamiseen, ettei luotettavasti voi sanoa tietyn kerran menneen paremmin kuin jonkun toisen. Syke vaihtelee riippuen vaikka siitä kuinka hyvin on nukkunut, kuinka lämmin on jne. Nopeus valehtelee, koska ulkoisilla tekijöillä kuten tuulella on siihenkin suuri merkitys. Luin netistä wattimittariin pohjautuvasta harjoittelusta ja siitä löytyi monta hyvää pointtia. Teho on absoluuttinen suure ja sen avulla on hyvä seurata kehitystä ulkoisista tekijöistä riippumattomasti. Jos esim. ajaa 20min tai 2x8min kenttätestiä, niin watit ratkaisee eikä siinä ole keliolosuhteilla merkitystä.

Päätinkin kokeilla tehon mittaamista treenauksen nextille levelille viemiseen ja päädyin saman tien ison, erilaisten laitteiden valikoiman äärelle. Wattimittareita löytyy ainakin kampiin, eturattaisiin, polkimiin ja takanapaan. Kampia en halunnut vaihtaa, koska olen sijoittanut Cannondalen SiSL2:siin (tosin jotkut mittarit olisi voinut asennuttaa omiin kampiin tai ostaa vain toisen puolen). Polkimiin tulevat ratkaisut oli kalliin oloisia eikä välttämättä minulle mieluisin vaihtoehto. Edelliset polkimet alkoivat naksua ärsyttävästi ja menivätkin tässä vaihtoon. Superhipokevyet Mavic Zxellium SLR Carbon Ti (noin 160g/pari) lähtivät hyllylle ja tilalle tuli netin mukaan pommin varmat Shimanon Dura-acet (noin 250g/pari). Shimanon klossit oli kyllä sitten noin 20g kevyemmät kuin Mavicin, joten painoa tuli käytännössä lisää vain 50g.

Kiekkojen uusimisen tarve lopulta ratkaisi asian ja päädyin katselemaan Powertap takanapa pohjaisia vaihtoehtoja. Powertap on tarkka ja pystyy näyttämään tehon reaaliaikaisesti eikä pelkästään tietyn aikavälin keskiarvona. Lopulta löysin sopivan setin G3 navalla ja hyppäsin vielä merkkinä Zippeistä Enveen. Mitään superaeroa settiä en etsinyt, koska näillä jaloilla ei ajeta jatkuvasti niillä nopeuksilla, jossa syvimpien profiilien kiekoista on hyötyä. Halusin hyvän kompromissin nousujen ja aeron suhteen ja Enven SES 3.4 tarjosi tähän loistavan ratkaisun. Etukiekko on 35mm profiililla ja takakiekko 45mm. Lisäksi otin askeleen tuntemattomaan ja hankin kiekot tubularina. Tämä osoittautuikin heti alusta hyväksi päätökseksi.

PK-Koneen uudet kiekot

Enven SES kiekkoja on ollut suunnittelemassa F1 piireissäkin tunnettu aerodynamiikkaguru Simon Smart. Etukiekko on muutaman millin leveämpi kuin takakiekko ja sivutuulen vaikutusta on pyritty minimoimaan vanteen profiilin muodolla. Minulla ei ole kokemusta, jonka pohjalta voisin verrata näitä muihin, mutta ainakaan nämä eivät nykineet häiritsevästi tuulisellakaan lenkillä aikaisempiin treenikiekkoihin verrattuna. Ulkonäkö on kohtuullisen “arkinen” tai kuten jossain kirjoitettiin “stealth”, katsoja päättäköön ;). Tuubikiekoilla ajaminen tuntui heti ekoista metreistä erilaiselta kuin avokiekoilla. Paineet renkaissa oli ihan samat kuin ennenkin, mutta ihan kuin joku olisi tasoittanut karkean suomalaisen asvaltin yhdessä yössä. Niin suuri ero tuntui uusilla kiekoilla ajaessa. Samoin yleinen kontrollin tunne oli paljon tarkempi ja napakampi. Minusta tuli heti tuubifani!

Powertap G3
Powertap G3

Powertap G3 lähti juttelemaan Garminin kanssa helposti ja tuntui yhden lenkin kokemuksen perusteella toimivan moitteettomasti. Nyt pitäisi seuraavaksi selvittää oma FTP (Functional Threshold Power) tekemällä sopiva kenttätesti ja lähteä rakentamaan treeniohjelmaa sen perusteella. Opittavaa on paljon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s