Speksaaja goes fat

Jo keväällä minua alkoi kiinnostamaan läskipyörä. Valinta piti kuitenkin tehdä pitkäjoustoisen ja läskin välillä, koska molemmat houkutteli. Mietin kauan (no, niin kauan ku kärsivällisyys riitti) lueskellen erilaisia artikkeleja kumpi olisi mukavampi ja päädyin lopulta hommaamaan sen pitkäjoustoisen. Kesäkin oli tulossa, joten vaikutti ajankohtaisemmalta valinnalta. Fätti jäi kuitenkin painamaan mieltä ja nyt syksyn tullen oli jo pakko antaa periksi ja kokeilla semmoistakin. Ostin alennusmyynnistä 2015 mallisen Mondraker Panzer fatbiken, jota oli tarkoitus testailla semmoisenaan ja miettiä onko läski mun juttu. Yllättäen speksaajan käsissä Panzer muuttui tuunausprojektiksi jo ennen saapumistaan.

Surffasin tietysti pitkään ympäri internettiä tutustuen fatbike juttuihin ja yritin kerätä mahdollisimman laajan ymmärryksen skenestä ennen pyörän hankintaa. Huomasin suurimman osan läskipyöristä olevan melko perinteisen XC tyyppisen geometrian runkoja, joissa reach on kohtuullisen lyhyt ja stemmi pitkä. Keulakulmat vaihtelivat 70,5 – 69 asteen välillä. Olen kuitenkin tykännyt erittäin paljon pitkän reachin tuomasta tilasta ohjaamossa sekä kuskin painon jakautumisesta hyvin renkaiden väliin erilaisissa ajoasennoissa, joten hieman jo harmitti, ettei sopivan oloista läskiä meinannut löytyä. Etsin tietysti ensisijaisesti hiilarirunkoista pyörää, mutta sitten törmäsin useampaan kommenttiin eri palstoilla niiden huonosta soveltuvuudesta retkikäyttöön, koska runkoon ei saa takatelinettä tai runkolaukkuja kiinni. Kyllähän läskin nyt pitää kunnon telttaretkimenoon soveltua, joten päätin sittenkin hommata sen alurunkoisena. Canyonin Dude oli kiikarissa jonkin aikaa, mutta jäi nyt tästä syystä sekä geometriansa takia pois laskuista.

Mondraker Panzer custom

Läskipyöriin perehtyminen oli hieman liikkuvaan maaliin osumista, erilaisia standardeja kun tuntui riittävän, perää on 197, 190, 170 ja näissä eri variaatiot akseleista 10mm, 12mm ja perinteinen pikalukko. Lueskelin jostain, että 190mm perä olisi paras talvikäyttöä ajatellen, koska takahaarukassa on tilaa kaikista leveimmille renkaille ja siihen ei jää liian pienet välit, joihin lumi sitten pakkautuu talvella. Läskiä pääasiassa ajattelinkin talvipyöräksi. Aivan sattumalta osuin kotimaisen pyöräliikkeen verkkokauppaan ja huomasin siellä Mondrakerin Panzer 2015 läskin alennusmyynnissä. Mondraker on kuuluisa lanseeraamastaan Forward Geometry mitoituksesta rungoissaan ja heti heräsi innostus. Pyörässä oli L kokoisena 480mm reach, vain 30mm stemmi ja 69,5 asteen ohjainkulma! Mitat osuivat täsmälleen siihen millaista etsin! Tässäpä haluamani runko, peräkin on 190mm eli sekin kohdallaan. Pyörä oli vielä hyvässä tarjouksessa, joten eiku tilaukseen. Sen verran mokailin kuitenkin, että en huomannut 2016 ja 2015 vuoden mallien välistä eroa takahaarukan kiinnityksessä, 2015 oli vielä pikalukko (qr), mutta 2016 malliin tuli 12×190 läpiakseli. Olisin ottanut jälkimmäisen mieluummin. Lisäksi satulaputki muuttui 27,2:sta 31,6:seen 2015 – 2016.

Ennen Panzerin kotiutumista tilasin jo uuden hiilarisen satulatolpan, koska tiesin juuri sen mallin jonka halusin ja sitä oli oikealla halkaisijalla huonosti saatavilla. Panzerin ilmoitettu 14,5kg paino oli tyypilliseen tapaan varsin optimistinen ja punnittuna vanhalla luotettavalla kalavaa’alla värähti numerot yli 15kg ilman polkimia. Huh huh, melkonen läski. Ajoin muutaman lenkin pyörällä ja vakuutuin sen kuulumisesta pyörävalikoimaani. Tästä täytyisi siis lähteä keventämään.

Polkeminen tuntui kohtuullisen raskaalta, mittasin etukiekon jarrulevyn kanssa ja tulokseksi ponnahti hiukeat 3950g. Ei ihme! Näistä täytyisi lähteä liikkeelle, tilasin uudet kiekot DT Swiss vanteilla, pinnoilla ja navoilla. Onneksi takakiekon sai tilattua suoraan 190qr takakiinnityksellä. Etunen Panzerissa oli 135qr, mutta koska halusin vaihtaa myös haarukan, otin etukiekon 15×150 navalla (halutessani voin joskus kokeilla joustohaarukkaa vaikka minusta läski onkin lähtökohtaisesti jäykkä pyörä). Setti painaa punnittuna 2334g. Tubeless asennettuna reilulla 150ml litkuannoksella ja ghettoteippi tiivistyksellä tippui painoa kiekoista reilusti. Edestä noin 850g. Tilasin kiinasta hiilarihaarukan, joka tiputti Panzerin alumiiniseen verrattuna 250g. Haarukka on myös alkuperäistä 20mm pidempi (tämä on ilmeisesti saman mittainen kuin 100mm Bluto sagi huomioiden) eli se loivensi keulakulman 68,5 asteeseen ja lyhensi reachia puolisen senttiä. Halvat Shimano M-396 jarrut saivat väistyä kevyen Shimano XTR 9000-sarjan tieltä ja levyiksi valikoitui samoin uudet XTR Ice-Techit. Halusin kokeilla Shimanon jarruja Avidin ja SRAMin jälkeen. Samalla päivitin etulevyn 180:seen.

Erikoista tuuria oli, että kaikki nämä paketit saapuivat samana päivänä. Vaihdoin vielä ohjaustangon hiilikuituiseen. Näiden muutosten jälkeen ilman polkimia Panzer painoi 12,9kg. Kenda Juggernaut Sport 4.5” 60TPI Wire Bead renkaat painavat 1620g/kpl eli ei ihan kevyimmät. Talven ajattelin noilla ajella, mutta kevät/syksy kumeiksi hommaan myöhemmin jotkut selkeästi kevyemmät renkaat. Näillä saa helposti 1200g pois painosta, mutta silti ei oltaisi vielä tavoitteessa. Seuraavaksi saisi lähteä SRAM X5 ja X9 komponenteista sekä Race Facen Evolve kammista muodostettu voimansiirto.

Projektin osia

Olin alunperin ajatellut pitää fätin 2×10 tai 2×11 voimansiirrolla ja siksi tilasin kiekotkin sillä perus freewheel hubilla. Panzerin suunnittelussa on kuitenkin mennyt hieman metsään etuvaihtajan sijoittelu (en ymmärrä miksi tuo “e-type” on valittu) ja X5 etuvaihtaja olikin lähes kokonaan takahaarussa hyvin lähellä renkaan kuviota. Tuohon ei olisi käytännössä pystynyt laittamaan kehältään yhtään isompaa rengasta vaihtajan takia vaikka haarukassa muuten on hyvin tilaa. Mietin olisiko vaikka XTR vaihtaja ollut erilainen ja vienyt vähemmän tilaa, mutta se olisi selvinnyt vain kokeilemalla. Päätin heivata koko vaihtajan… ja kammet. Tilalle hommasin Race Facen Next SL hiilarikammet ja 26T eturattaan. Purkamalla etuvaihtaja pois ja vaihtamalla kampisetin RF:n huipputuotteeseen tippui paino 656g. Nyt läski on ilman polkimia enää 12,3kg, eikä semmoisenaan enää kovinkaan ylipainoinen.

Projekti on vielä kesken, taakse on edelleen X5vipu, X9 vaihtaja, 10-ketjut ja 10 pakka. Tilalle on tulossa XX1 vipu, XX1 vaihtaja, XX1 ketjut ja X01 pakka. Näiden vaihtaminen odottaa vielä adapteria, joka on postilakon takia jo pahasti myöhässä (arvaa harmittaako?). Näillä tippuu vielä pari sataa grammaa. Panzerin oma satula on 300g ja gripeistä saa vielä 100g pois eli aika helposti yhteensä 250g. Lisäksi kiinnostaisi Surlyn Bud/Lou kombo talvirenkaiksi. Näillä myös lähtisi hieman painosta. Noh, ehkä ajan lisää ensin. Lopullisen painon pitäisi asettua ilman polkimia 11,8 kiloon näillä renkailla ja kevät/syksy kumien kanssa arviolla jonnekin 10,5kg tienoille. Ei paha alumiiniselle läskille ;).

Alkuperäisestä Panzerista on silloin jäljellä runko ja stemmi (satulatolpan kiristimenkin vaihdoin jo). Jos joku tekee joskus haluamallani geometrialla hiilarirungon, niin ei rungon vaihtokaan ole kokonaan pois suljettu vaihtoehto…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s