Mustin laihis osa II – kohti Syötettä

Mustin edellinen laihis ennen Tahkoa jäi vajaaksi. Lopulta viivalle pyörä lähti huimat 240g kevennettynä. Tahkon olosuhteet tietysti pelasivat osaansa tässä, kun lopulta vaihdoin takakiekonkin takaisin raskaampaan, karkeakuvioisella renkaalla varustettuun Crossmax XL:ään. Seuraava ajotapahtuma, johon osallistun on Syöte MTB. Siellä vain murto-osa matkasta ajetaan edes metsäteillä suurimman osan ollessa single trackiä. Kisa on esittelyn mukaan erittäin tekninen ja maasto raskasta. Tätä varten on Mustin oltava parhaimmassa iskussaan.

Toivottavasti tänä kesänä edes yksi kisa ajettaisiin kuivissa olosuhteissa. Tätä ajatellen hommasin Mustin kevyemmille Crossmax SL kiekoille hyvin rullaavat renkaat. Näillä on tarkoitus saada tiputettua pyörivää massaa eli tehdä pyörästä nopeammin kiihtyvä ja helpommin kiipeävä. Eteen hankin renkaaksi hieman karkeamman Continentalin X-King 2,2” Protection version ja taakse Schwalben Thunder Burt 2,1” Snakeskin TL-easy. Näillä laihis lähtee liikkeelle…

Continental X-King ja Schwalbe Thunder Burt
Continental X-King ja Schwalbe Thunder Burt

Renkaat asensin tietysti litkuilla, jota laitan 60ml per rengas. Tykkään Continentalin kumeista sekä maantiepyörässä että maastureissa. Ne on valmistettu Saksassa ja mitattu paino heittää minimaalisesti ilmoitetusta (tämän on 620g). Continentalin kumiseos on myös hyvin rullaava, josta erinomainen esimerkki on testeissä menestynyt PK-Koneen rengas GP 4000 II:nen. Valitettavasti vaan tubeless ready versiot (Protection) Contin renkaista on kohtuu painavia. Halusin eteen kuitenkin hieman karkeamman rengaskuvion, joka kuitenkin rullaisi hyvin, eikä mieleen tullut muita vaihtoehtoja kuin X-King. Rengas oli hyvin hankala laittaa vanteelle. Tämä tietysti tarkoittaa tarkkaa mitoitusta ja helppoa tubeless asennusta, mutta melkoisesti sai painia ihan Fairyn kanssa ennen kuin viimenenkin kohta oli vanteella.

Schwalben renkaat taas valmistetaan Taiwanissa vaikka Saksalainen merkki onkin kyseessä. Schwalbe on surullisenkuuluisa heittelevästä laadunvalvonnasta painon suhteen, mutta päätin antaa vielä yhden mahdollisuuden tälle merkille. Olen kuullut paljon kehuja Thunder Burtin rullaavuudesta ja sen yllättävän hyvästä pidosta kuvion ollessa kuitenkin pieninappulainen. Tällä kertaa osui renkaan paino hyvin kohdilleen, 480g ilmoitettu, 495g mitattu. Burtti meni vanteelle nätisti sormin.

Tässä sitten Mustin kiekkosettien painot. Tavoitteena oli saada pikaisesti vaihtamalla tehtyä samasta pyörästä joko pitkien juurakkopolkusettien kuningas tai enduro reittien nielijä. Näillä kiekoilla tunnun saavuttaneen tuon tavoitteen. Etukiekot:

Mustin etukiekot
Mustin etukiekot

Takakiekot:

Mustin takakiekot
Mustin takakiekot

Etukiekkojen painoero on nyt 392g ja takakiekkojen 344g. Syöte MTB reitti sisältää teknisten polkujen lisäksi paljon korkeuseroja. Musti on teknisten polkujen pyörä, joten halusin hieman lisää skaalaa välityksiin nousuja ajatellen ja päätin hankkia 28T eturattaan. Oikeaa ratkaisua etsiessä löytyi vielä yksi keino vähentää pyörivää massaa, direct mount ratas:

Chromag Direct Mount 28T
Chromag Direct Mount 28T

Direct Mount ratas kiinnitetään suoraan kampiin samalla tavalla kuin normaalisti kammen spideri, johon sitten perinteinen ratas kiinnitetään. Chromag on Kanadalainen yritys ja tuotteet tehdään Kanadassa. Chromag valmistaa rattaan SRAMin lisenssillä, joten he voivat käyttää täsmälleen samaa hammastusta kuin alkuperäisissä SRAMeissa. Direct mount rattaan paino verrattuna spider + ratas yhdistelmään:

Direct Mount 28T vs Spider + 30T ratas
Direct Mount 28T vs Spider + 30T ratas

Rattaan vaihtaminen tiputti taas pyörivää massaa 65g. Viimeksi Mustin laihis hieman epäonnistui ja viivalle lähti aika tasan 12,5kg painava pyörä. Nyt muutamassa minuutissa tuosta painosta saa kiekkoja vaihtamalla pois 736g ja kaikki tämä pyörivästä massasta! Lisäksi lähti tuo 65g eturattaasta, jolloin kokonaiskevennys on 801g.

Mustin polkukokoonpano painaa siis tasan 11,70kg. Kävin tänään hieman vajaan 3h polkusetin pyöräyttämässä ja eron näiden kiekkojen välillä huomaa selvästi sekä hyvässä että pahassa… pyörä kiihtyy ylämäkeen huomattavasti helpommin ja nopeat, vauhtia keräävät spurtit on keveitä suorittaa. Nämä renkaat kyllä rullaa erinomaisesti. Toisaalta pito on huomattavasti huonompi. Välillä Thurder Burtti luisti jopa kuivan juuren ylityksessä. Näiden renkaiden pienempi ilmatila tuntuu ajaessa sekä lisääntyneenä pintakovuutena että huonompana pitona. Ehkä leveämpi Burtti olisi parempi. En ole varma uskallanko lähteä Syötteelle edes kuivaa keliä ajatellen tuolla takarenkaalla. Täytyy ajaa lisää testiä, ekan lenkin perusteella pidossa ei ole kehumista.

Polkimet ja pulloteline mukaanlukien 11,70kg ei ole enää paha paino 150/140 joustavalla All Mountain pyörälle. Kyllähän kuutiokin painaa melkein 10,90kg Reverbillä. Hyvä Musti, ei huono laihis!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s