Juoksu – Polven tuomio

Työkiireiden takia jouduin lykkäämään Magneettiin menoa pariin kertaan ja juoksutauon pituus kasvoi. Lopulta sain aikaiseksi raahautua Mehiläisen magneettirekkaan. On se vaan käsittämättömän tylsää hommaa. Kone surisee ja ynisee eikä mistään näe kuinka kauan vielä pitäisi liikkumatta olla. Hoksasin sieltä jonkun kellon näyttävän kuinka kauan yksi kuvausvaihe kestää, mutta vaiheiden määrää ei näkynyt. Onneksi kuulokkeisiin sai valita radiokanavan ja kuuntelin Aallon Dynastiaa. Välillä meinas naurattaa ja mietitytti liikkuukohan polvi huomaamatta. Loppua kohti alkoi olla jo kohtuullisen vastustamaton tarve päästä liikuttamaan jalkaa.

Loppuihan se kuitenkin reilun puolen tunnin kuluttua. Ensin tuli sähköisessä muodossa kuvannuksen seloste ja myöhemmin ortopedi soitteli perään. Seloste kuului näin…

Vasemman polven MRI:
Mediaalimeniskin takasarvi ja corpus on paksuuntunut, intrameniskeaalisesti on (synoviaalista) kudoslisää, takasarven alapintaan aukeaa pieni fissuura ja meniskin taakse on muodostunut parameniskeaalinen gangliorykelmä. Löydös sopii krooniseen meniskivaurioon. Meniskokapsulaariripustuksissa vaurioalueella on ödemareaktiota. Femurin mediaalikondyylissä on hento rasitusosteopatiareaktio.

Lateraalimeniski on ehjä. ACL, PCL, MCL, LCL, popliteus-jänne ja arkuata-ligamentin alue ovat ehjät.TF-nivelessä rustodefektejä ei kuvaudu.

PF-nivelen rustopinnoilla ei vaurioita kuvaudu. Hento Hoffan rasvapatjan lateraalinen ödema, vähäinen impingement mahdollinen. Lievä Q-ceps-jänteen mediaali-insertion tendinoosiödema. Patellaligamentti ja retinaculum-rakenteet ovat normaalit.

-mediaalimensikin takasarvessa ja corpuksessa krooninen vaurio. Lievä rasitusosteopatia vaurioalueen kohdalla femurkondyylissä.

Jep, tunnistin perussuomenkielen ulkopuolelta sanat: krooninen, osteopatia, lateraali, defekti ja ödema. Näistäkin muutama jo kuulostaa huonolta. Loppuja selvittelin sitten Googlen avulla. Meniski on kierukka, tämä tieto lisäsi hieman synkkyyttä kierukkavaurioiden ollessa usein kohtuu hankalia. Jäin odottelemaan ortopedin soittoa. Olen aikaisemminkin asioinut saman ortopedin kanssa ja tiesin kyseessä olevan erittäin pätevä lääkäri. Hän on professori ja kirurgian- sekä ortopedian erikoislääkäri.

Seuraavana päivänä soitto tulikin ja kuvannuksen tulos käytiin pikaisesti läpi. Ortopedi veti yhteen keskustelun suunnilleen näin: “Koska luussa asti näkyy rasituspohjaista muutosta, niin näkee, että tällä polvella on juostu paljon. Mistään vakavasta ei kuitenkaan ole kyse, joten juoksua voi jatkaa huoletta. Mitään aikapommia ei polvessa ole”.

Tämä oli juuri se mitä halusinkin kuulla. Polvessa ei ole mitään sellaista vikaa, joka voisi revetä, räjähtää tai paukahtaa äkillisesti. Pyöräily ei kuulemma vaikuta tähän vammaan, joten sitä voi huoletta harrastaa täysillä. Juostessa voi hieman kytätä miten polvi reagoi ja ajan kanssa kipu saattaa hävitäkin. Kivun yltyessä taas voi keskittyä pelkästään pyöräilemiseen. Tällä mennään! Olisi voinut tietysti vaan käyttää samaa periaatetta kuin eräs vanha maratoonari, jota haastateltiin Juoksija-lehdessä: “Vihoittelevat polvet olen aina juossut terveeksi”. Tällä kertaa halusin kuitenkin pelata varman päälle.

Nyt vaan taas juoksua käynnistelemään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s