Canyon Spectral CF 9.0 EX – Lääke pyöräkuumeeseen

Googlettelun aika on ohi. Viime viikolla kotiutui isossa pahvilaatikossa uusi Canyon Spectral CF 9.0EX. Päädyin kyseiseen malliin, koska olen SRAM 1×11 fani ja halusin pyörään tuon 150mm Rockshox Pike haarukan. Speksien näkökulmasta tämä kokoonpano oli minulle lähes täydellinen.

Canyon Spectral CF 9.0 EX
Canyon Spectral CF 9.0 EX

Päädyin ostamaan pyörän pelkkien mittojen perusteella. Olen 190cm pitkänä tuon Spectral CF rungon L ja XL koon välimaastossa ja päädyin XL kokoon. Vertasin sivuston mittoja Kuution runkoon ja huomasin, että Spectral XL:n 480mm reach + 50mm stemmi veivät tangon käytännössä yhtä kauas horisontaalisesti keskiöstä kuin Kuution 445mm reach ja 80mm stemmi. Halusin ohjaamoon tilaa, jotta painopiste säilyisi renkaiden välissä myös kunnon attack asennossa ajettaessa.

Mittoja ihmetellessä huomastin myös, että Canyon on nyt vuodeksi 2015 ymmärtänyt tehdä pyörän oikein pidemmille kuskeille kasvattamalla suhteessa kaikkia mittoja eikä pelkästään yläputken horisontaalista pituutta. Usein pitkällä kuskilla on satula huomattavan korkealla suhteessa ohjaustankoon verrattuna lyhyempään kuskiin, jolla ero voi olla vain sentin tai pari. Eri pituisilla ihmisillä voi olla kuitenkin samat mittasuhteet, jolloin ajoasento on pakostakin erilainen, jos karrikoidusti ainoa muuttuja on yläputken pituus. Spectral CF:ssä tanko on tuotu ylös myös pitkälle kuskille jatkamalla emäputkea (head tube) suhteessa rungon muuhun kokoon. Tämä onkin osoittautunut erittäin toimivaksi, kun keula kääntyy alamäkeen.

Pyörän keula on siis 150mm Rockshox Pike RCT3 35mm putkilla, joka on ensimmäisten lenkkien perusteella erittäin hyvä kokonaisuus. Haarukassa saa säädettyä sekä rebound nopeutta että jouston alun herkkyyttä. Jälkimmäisestä tykkään erityisesti, haarukan sai säädettyä toimimaan juurakkoajossa ja pienessä nypytyksessä erinomaisesti. Haarukassa on kolme ajomoodia: open, pedal ja lock. Toistaiseksi olen käyttänyt vain open moodia, koska tuo herkkyyden säätö toimii vain siinä. Jarrut on SRAM Quide RS 200/180mm levyillä. Jarrut toimii erittäin tehokkaasti ja tuntuma on hyvä. Tosin ekan kerran, kun käänsin keulan jyrkkään alamäkeen, olin aavistuksen unohtanut sen sisäänajon…

Pike, Maxle ja Jarrulevy
Pike, Maxle ja Jarrulevy

Perän 140mm joustoa hoitaa Cane Creekin DBInline, joka sekin on pyörään aivan nappivalinta! DBInlinessa on ns. double barrel teknologialla toteutettu iskari, joka mahdollistaa sekä jouston alun että lopun erilliset säädöt. Cane Creek on selvästi tehnyt loistavaa työtä tämän iskarin kanssa ja se tuntuukin toimivan upeasti. Mukana oli myös hyvin toteutettu Field Tuning Guide, joka kuvaa kaikki säädöt ja sisältää step by step ohjeet mitä pitää tehdä iskarin säätöihin saamiseksi. Hieman painavahan tämä on noin 450 grammallaan verrattuna vaikka Foxin tai Rokkarin perusiskareihin, mutta uskon sen myös tekevän enemmän :).

Cane Creek DBInline
Cane Creek DBInline

Kiekkoina on Mavic Crossmax XL 27,5”. Nämä on kohtuulliset “hirviöt” 1710g painolla ja näyttäisi ulkoisesti kestävän mitä vaan. Käsittääkseni nämä kelpaa sellaisenaan suoraan rajumpaankin enska ajoon. Mavicit on myös mun ensimmäiset UST vanteet. Renkaatkin on tuhtia tavaraa, edessä Maxxis High Roller II 2,3” ja takana Ardent 2,4”. Pyörä toimitettiin sisureilla, mutta tietysti heti litkutin renkaat. UST vanne on kyllä siitä hieno, että ei tarvitse pelata vanneteippien kanssa. Olen kuitenkin kevyt kuski ja nämä kiekot on ehkä hieman ylimitoitetut käyttötarkoitukseen nähden. Kiekot olikin ehkä se ainoa speksi tässä pyörässä, joka ei ollut täydellinen. Saatan myöhemmin hankkia kevyet XC kiekot ja kevyemmät kumit polkuajelua varten. Pidän sitten nämä vaativampaa rymistelyä ja kosteita kelejä silmällä pitäen.

Mavic Crossmax XL
Mavic Crossmax XL

Ajokokemusta on kertynyt nyt jo muutaman lenkin verran ja siitä aion kirjoitella jatkossa eri juttuun. Ensituntuma on kyllä mahtava, pyörä toimii kuin unelma ja säätäminen oli helppoa sekä haarukan että perän osalta. Tällä ajaessa on yksinkertaisesti mahtava fiilis!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s