Thule EasyFold XT3 arvostelu

Olen kuljettanut maastopyöriäni jo pitkään autolla kilpailuihin, tapahtumiin, porukkalenkeille ja muuten omilla reissuilla mukana. Tähän asti olen turvautunut Thulen kattotelinemallistoon. Näistä onkin ollut vuosien varrella jo useampaa mallia käytössä. Yhdistettynä Thulen Slidebar putkiin kattoteline on ollut kätevä käyttää eikä se vie ylimääräistä tilaa kuin korkeussuunnassa. Tämän kesän uutuutena pyöräilyharrastukseen tuli mukaan sähköpyörä Pole Voima (tästä tulossa erillisiä postauksia). Tämän hetkisessä kokoonpanossa tuo pyörä painaa 24,5kg. Thulen kattotelineiden speksien mukaan esim. UpRide ei ole suunniteltu kuin 20kg kuormalle. Tämä eturenkaasta pyörän lukitseva teline olisi ollut muuten sähköpyörälle ihan täydellinen. Hieman ihmetyttääkin miksi kyseinen teline on niin heppoisen oloisesti tehty, kevyempikin pyörä heiluu siinä jo epäilyttävästi. Autokin vaihtui edellistä korkeammaksi ja tuon 24,5kg heivaaminen katolle alkoi muutenkin kuulostaa yhä vähemmän houkuttelevalta. Pohjoisen reissua oli tulossa ja sähkö piti saada mukaan. Pakettiauton ostaminen oli nyt poissa vaihtoehdoista, joten päätin kokeilla ensimmäistä kertaa vetokoukkuun kiinnitettävää pyörätelinettä. Aiemmin olin nämä telineet skipannut, koska ne olivat isoille pyörille liian pieniä ja käyttö vaikutti äkkiseltään melko vaikealta. Pikaisen googletuksen jälkeen kohde oli selvä: Thule EasyFold XT3.

EasyFold XT3 on Thulen telinemallistossa se ”lippulaiva”. Oikeastaan teline on ihan törkeän kallis. Tämä varmaankin on ensimmäinen selkeästi negatiivinen ominaisuus tuotteessa. Jotenkin sitä katselemalla on vaikea edes itselleen perustella miksi se maksaa niin paljon. Vaikka onhan se kyllä ihan hieno laite.

Thule EasyFold XT3

Telineen kiinnittäminen autoon on erittäin helppoa. Paketti nostetaan kahvasta koukkuun ja väännetään iso kampi alas. Sillä selvä! Erittäin kätevää. Tiukkuuden säätöön ennen kammen vääntämistä on pyöritettävä nuppi. Säädön ollessa liian tiukalla ei kahva painu alas. Tämä täytyy säätää kohdilleen kuitenkin vain kerran per auto. Haastavaa tässä on ohjeen 47kg voima, jolla kampi pitäisi painaa alas. Mistä minä tiedän milloin painan kampea 47kg voimalla…? Säädin sen niin, että saan kammen alas ilman liikaa kipua kämmenessä.

Thule EasyFold XT3 kiinnityskampi

Peräkoukkuteline tulee tietysti kiinni auton sähköihin perävaunuliittimestä. Liittimelle on telineessä oma pidike, mutta se on toteutettu jotenkin kökösti. Pistoke ei ikäänkuin sovi pidikkeeseen kovin hyvin ja pienikin tökkäisy siihen saa sen tippumaan johtojensa varaan. Ärsyttävää, eikö kukaan testannut onnistuiko pidikkeen suunnittelu?

Thule EasyFold XT3 pistokkeen pidike

Teline tulee 13-napaisella liittimellä, joka käy minun autoon suoraan. Peräkoukkutelineen ollessa paikallaan auto kuvittelee, että siihen on liitetty perävaunu. Tämä ei välttämättä ole kovin hyvä asia. Ainakin minun auto kytkee pois tiettyjä avustavia järjestelmiä ja aktivoi perävaunun ajonvakautuksen. Esimerkiksi kaistanvaihtoon liittyvä varoitusjärjestelmä on poissa pelistä. Pistokkeen johdot on hieman pitkät ja yritin laittaa ne tuon putken yli. Tämä ei ole kuitenkaan suositeltavaa, koska ne voivat jäädä kallistusmekanismin väliin.

Johdot alakautta jää roikkumaan vähän pitkinä
Johdot yläkautta, ei suositeltavaa

Teline on nyt kiinni autossa ja sen voi avata. Tätä varten täytyy irroittaa puolikkaat toisissaan pitävä panta, joka toimii samalla myös kahvana, jos telinettä vetää perässään sen alla olevien pyörien varassa. Tämän suunnittelu ei myöskään ansaitse ihan kymmentä pistettä. Idea on oikein hyvä, mutta toteutus sitten käytännössä hieman ontuu.

Thule EasyFold XT3 panta

Kuvassa näkyykin tuo toisen puolen kiinnitys, joka ei aina ihan ongelmitta osu paikalleen varsinkin, kun pannan toinen pää on vaikea saada tökötettyä räikkäänsä. Pannan saa kätevästi irroitettua ja talteen tuonne toiseen puolikkaaseen.

Pannan kiinnitys
Thule EasyFold XT3 panta säilöttynä

En vaan ymmärrä miksi tuon pannan toinen pää näyttää tältä, sen saaminen tuohon räikkään on hieman turhan haastavaa.

Pannan pää

Sitten vaan taitetaan telineen puolikkaat alas ja se on käyttövalmis. Telineen paikalleen laittaminen ja pois ottaminen on lopulta erittäin nopeaa ja tämä onkin EasyFoldin parasta antia. Kattotelineitä ei oikein jaksa jatkuvasti irroitella, joten ne oli käytännössä polttoaineen kulutusta lisäämässä läpi koko kesän. Nyt otan tämän telineen heti pois samalla, kun puran pyörät telineestä. Erittäin kätevää!

Thule EasyFold XT3 käyttövalmiina

Telineessä tulee mukana kolme erimittaista kouravartta (kuvassa paikallaan vain kaksi lyhin ja pisin), joilla pyörät lukitaan paikalleen. Näiden kanssa on ollut käytännössä hieman haasteita, koska riippuen kulmasta, jossa varsi pyörään kiinnittyy ei mitat ole välttämättä ihan kohdillaan. Olisikin huikea parannus tuotteeseen, jos varsien mittaa pystyisi säätämään. Teline kestää kuormaa 60kg, mutta yksi pyörä saisi painaa 30kg. Käytännössä siis kaksi sähköpyörää tai kolme luomua. Teline on 123cm leveä.

Valitsin kolmen pyörän mallin XT3, koska välillä voi oikeasti olla kyydissä useampi pyörä ja toisaalta tässä mallissa on hyvin tilaa järjestellä telineeseen kaksi kookasta pyörää. Valinta osoittautuikin oikeaksi jo heti alkuun yrittäessäni ährätä telineeseen Pole Stamina 180 K4 ja Pole Voima K3 pyöriä. Polen pyörien akseliväli on pyörämaailman pisimpiä, S180 K4 1360mm ja Voima K3 1340mm. Telineen spekseissä on mainittu 1300mm maksimina. Minusta pyörät istuu telineeseen kuitenkin hyvin. Jouduin vaihtamaan renkaiden kiinnitysremmit läskipyörämalleihin, että ne riittäisivät tarpeeksi reilusti näiden pitkien pyörien kiinnitykseen.

Polet paikallaan

Tämmöiseen telineeseen pitää hakea rekisteröivältä katsastusasemalta kolmas kilpi. Kilpi kustantaa noin 30 euroa ja tulee parissa viikossa. Lisäkilvestä tehdään merkintä auton tietoihin ja odotusajan saa käyttää itsetehtyä kilpeä. Ongelmatonta pyörien laittaminen telineeseen ei ollut. Katsoin Thulen oman videon tästä telineestä ja sehän meni todella smoothisti. Kylläpä on näppärää! No, itse räpelsin tämän kanssa hermostuksiin asti, kun olisin halunnut laittaa sähköpyörän lähelle koukkua ja luomun kauemmas. Eipä onnistunut. Ongelmana tässä on, että pitkäjoustoinen pyörä on todella korkea ilman kuormaa. Voiman ollessa ensimmäisessä paikassa sen alaputki blokkasi koko tuon kaaren, johon ne kouravarret kiinnittyy. Varsien mitan säädön lisäksi tuote paranisi huomattavasti, jos tuon kaaren korkeus olisi myös säädettävissä. Toisaalta se voisi olla myös korkeampi ja siinä voisi olla välipuolia, joihin noita varsia saa kiinnitettyä haluamalleen korkeudelle. Minusta koura tulisi parhaiten pyörään, kun se tulisi yläputken päältä.

Ensimmäinen ja kolmas paikka käytössä.

Telineen kanssa voi käyttää Thulen lisälaitteita, jos runkoa ei halua puristella liikaa. Varsien kiristysleuat on pehmustettu ja vääntimessä on automaattinen momentin tunnistin eli se pyörähtää ympäri, kun oikea momentti on saavutettu. Pyörä on telineessä hyvin tukevasti, etupyörä pääsee hieman heilumaan kiristyksestä huolimatta. Kahden pyörän kuljettaminen näin on ihan mukavaa, koska ne eivät ainakaan kolise toisiinsa edes paikalleen laittaessa.

Ei puristella runkoa

Ajossa en huomannut telinettä mitenkään. Itse teline painaa 23,1kg eli Voiman ja Staminan kanssa yhteensä 64,6kg. Tuohan on ihan normaalin perävaunun aisapainon lukemissa. Ajaessa pyörät ei juurikaan näy, takalasista tietysti näkyy ja siitä onkin hyvä tarkkailla miten ne kyydissä kestää. Omalla reissulla takakontti oli kuitenkin kattoa myöten täynnä, joten nämä sivupeilin näkymät jäi ainoiksi.

Teline kallistuu pyörien kanssa, joten takakonttiin pääsee helposti käsiksi.

Thule EasyFold XT3 kallistettuna
Thule EasyFold XT3 kallistettuna

Kokonaisuutena olen telineeseen kohtuullisen tyytyväinen. Se on helppo laittaa ja irroittaa, siihen saa yhden pyörän erittäin näppärästi, kaksi pyörää jonkinlaisella vaivalla ja kolmea en ole edes yrittänyt. Bike Parkeissa käydessä ei tarvitse enää erillistä telinettä, jossa pyörä pysyisi pystyssä sen jälkeen, kun sen on ottanut alas katolta. Tuotekehitystä kuitenkin vaadittaisiin vielä monella osa-alueella, että teline olisi oikeasti myös käytettävä erilaisten pyörien kanssa. Arvosanaksi 7/10.

Saattoi jäädä jotain olennaista telineestä kertomattakin… laittakaa kysymyksiä ja omia kokemuksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s