Pole Evolink 110 rakentelu

Tuumasta toimeen. Sanoista teoiksi. Put your money where your mouth is. Pole Evolink 110 TR koeajon jälkeen päädyin siihen tulokseen, että pyörän todellinen potentiaali olisi selvitettävä eikä lisätestaaminen erilaisella setupilla toisi enempää vastauksia. Vaihtoehdoksi jäi kävellä sisään Polen kauppaan Vaajakoskella ja ostaa oma runko. Tietyt osat löytyi jo hyllystä, mutta jotain myös puuttui haluamastani kokoonpanosta. Tästä alkoikin melkoinen tilausrumba Chain Reaction Cycles verkkokaupasta (aivan mahtava next day delivery). En tietenkään osannut kerätä kaikkea tarvittavaa yhteen tilaukseen vaan lopulta niitä valui sieltä pitkin viikkoa :). Kasattu pyörä pääsi lähelle toivottuja speksejä!

Pole Evolink 110 runko taitettuna
Pole Evolink 110 runko taitettuna

Noudettaessa runko oli taitettu kasaan irroittamalla linkustosta yksi pultti. Takahaarukka kääntyy alakautta etukolmion päälle ja sen saa lukittua taka-akselilla yläputken päälle. Kätevää. Ostin runkoni DT Swiss iskarilla. Näistä minulla ei ole aikaisemmin kokemusta, mutta uteliaisuudesta lajiin on tätäkin kokeiltava. Hankin myös DT Swiss OPM O.L. 29 120mm haarukan. DT:n haarukka on merkillisen näköinen kapistus, koska yläosassa alaosat yhdistävä kaari on haarukan “takapuolella”. Keula on yllättävän kevyt, 1654g lyhentämättömänä ja lopulta pätkäisin aika vähän pois.

DT Swiss haarukan paino
DT Swiss haarukan paino

Evolink 110 runko on todella hienon värinen!

Pole Evolink 110 runko paketista
Pole Evolink 110 runko paketista

Lähdin tietysti liikkeelle rungon punnitsemisesta ;).

Pole Evolink 100 rungon paino
Pole Evolink 100 rungon paino

Vähän painavampi kuin olisin toivonut, vaaka värähti hieman yli 4kg rungolle iskarin kanssa ilman taka-akselia. Nyt oli jo tuo kuuluisa Pole-pultti paikallaan ja olin valmiina aloittamaan varsinaisen rakentamisen. Pulttia asentaessa näkyy linkuston laakerit, jotka ovat huomattavan järeää tavaraa verrattuna esim. Cuben linkuston laakereihin. Alutolppa runkoon kiinni, runko telineeseen (Feedback Pro Elite, aivan huikea teline, pitää Taigankin ylhäällä huoletta) ja eteenpäin hommassa.

Pole Evolink 110 runko
Pole Evolink 110 runko
Pole Evolink 110 linkusto
Pole Evolink 110 linkusto

 

Lähdin kasaamaan pyörää perältä, koska stemmi oli unohtunut ekasta tilauksesta. Pyörää on yllättävän vaikea kasata ilman stemmiä, joka pitäisi tangon paikallaan. XTR jarrut ja XX1 osasarja.

XTR jarrut ja XX1 vaihtaja
XTR jarrut ja XX1 vaihtaja

Runko tarjoaa useita eri vaihtoehtoja reitittää jarruletku ja vaihdevaijeri perälle. Homman voi hoitaa täysin integroidusti keskiön läpi perälle asti, puoli-integroidusti etukolmion sisällä ja takakolmio ulkopuolella tai kokonaan ulkopuolisesti reitittäen. Valitsin viimeisen vaihtoehdon. Ei kaunein, mutta helpoin kasata ja huoltaa. Vaijerilinja vaihtajalle on suora etukolmion yläputkea pitkin ja iskarin vierestä takakolmion päälle.

Kaapelien reititys
Kaapelien reititys

OH YEAH! No, ei tosissaan :). Käytin tuota vain keulan sovittamiseen paikalleen. Laitoin 2x10mm spaceria stemmin alle ja 2x10mm yläpuolelle. Jää varaa säätää ohjaustangon korkeutta kumpaankin suuntaan. Lopullinen ohjaamon setup löytynee vasta hieman pidemmän testijakson jälkeen.

110mm stemmi
110mm stemmi

Minulla oli 35:nen 20mm riser ranko hyllyssä, jota tähän pyörään halusin käyttää ja piti etsiä sille hyvä stemmi. Päädyin uuteen Race Face Turbine R 35 40mm stemmiin.

Race Face Turbine R 35 40mm
Race Face Turbine R 35 40mm

Kammiksi valikoitui Taigassa hyväksi todetut Race Face Next SL:t. Kammet paikalleen, normaali 73mm setup eli yksi laakerikupin spacer vetopuolelle. Kiristimellä tyhjät pois ja aika hyvin kammet keskittyi. Eroa jäi puolien välille 0,8mm :).

Kampien mittaus
Kampien mittaus

Sitten loppusäädöt, kiristelyt, XTR polkimet paikalleen ja Kuution kiekot lainaan. Pyörä on valmis!

Ai niin, se tärkein. Tästähän piti tulla alle 12kg pyörä. Mitä näyttää vanha kalavaaka?

Pole Evolink 110 custom paino
Pole Evolink 110 custom paino

12,34kg. Ei huono! Tämä on mitattu polkimien kanssa. XTR polkimet painaa 306g eli aika lähellä 12kg se on ilman polkimia. Kevyemmillä kiekoilla, renkailla ja gripeillä tuo menee heittämällä alle 12kg ajovalmiina. Ardent Race on kuitenkin 720g rengas exolla ja 670g ilman (mulla edessä ilman, takana exolla), joten kevyempiäkin löytyy. AC Wide Lightning kiekot painaa 1569g. Niistäkin voisi vielä nipistää vähän. Pyörä tuntuu edelleen erittäin tukevalta, mutta ihan erilaiselta käsitellä kuin koeajossa ollut 15kg TR versio. Seuraavaksi sitten säätö ja ajokokemuksia! Loppuun vielä speksit:

Runko: Pole Evolink 110 L
Haarukka: DT Swiss OPM O.L. 120mm
Iskari: DT Swiss X313 SAB
Stemmi: Race Face Turbine R 35 40mm
Tanko: Easton Haven 35 Carbon 20mm riser
Gripit: Lizard Skins Peaty
Kammet: Race Face Next SL
Vipu: SRAM XX1
Takavaihtaja: SRAM XX1
Ketjut: SRAM XX1
Jarrut: Shimano XTR
Eturatas: Blackspire Snaggletooth Cinch 28T
Pakka: SRAM XX1
Polkimet: Shimano XTR
Tolppa: Woodman Carbo EL
Satula: Prologo Nago Evo X10 Nack black
Kiekot: American Classic Wide Lightning (päivittyy)
Renkaat: Ardent Race 29×2,2 / Ardent Race 29×2,2 tubeless
Paino: 12,34kg (polkimet mukana)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s