Tarmac – jarruvaijeri särisee PK-Koneessa

Suomen perusasvalttitiet on maantiepyörän näkökulmasta lähinnä jollain epämääräisellä materiaalilla toisiinsa parin sentin välein kiinnitettyjä pikkukiviä. Tämän huomaa konkreettisesti, kun renkaassa on 7+ baria painetta. PK-Kone piti ärsyttävää särinää kevään ensimmäisillä lenkeillä.

Specialized Tarmac SL4 rungossa yläputki kaartuu alaspäin kohti satulaputkea. Putken sisällä kulkee takajarruvaijeri, joka menee sisään etupäässä melkein putken alaosasta ja tulee ulos takaosassa putken päältä. Suora jana näiden välille ja heti näkee, ettei vaijeri voi olla kovin kaukana putken pohjasta. Sisäänmenon ja ulostulon asennukseen kuuluu vaijerin “ohjurit”, pienet putkenpätkät, joiden tarkoitus ilmeisesti olisi saada vaijeri pysymään irti pohjasta.

Tarmac yläputki

Googlella löysin Spessun oman huolto-ohjeen, johon on kirjoitettu seuraavaa: ”TECH TIP: To prevent brake cable rattle, it is recommended to install three rubber donuts onto a piece of routing sheath (approximate length 8” [20cm]), then install the sheath with the three donuts onto the cable and through the ICR hole at the top tube/seat tube junction.”

En edes tiennyt mikä tuo rubber donut on, mutta onneksi asia selvisi kurottamalla fillarifoorumille. Kyseessä siis pieni kumirinkula, jota käytetään estämään värinää sellaisissa asennuksissa, joissa vaijeri kulkee paljaana pyörän rungon pinnan lähellä. Löysin näitä Suomesta verkkokaupasta: http://www.fillarikellari.fi/vaijerin-o-rengas-mu. Routing sheath on se asennusputki, joita tulee runkojen mukana sisäisten vaijereiden reititykseen.

Ohjeen mukainen lopputulos on tässä:

Asennusputkea ja kumidonitsit

Tämä 0,30€ viritys sitten pujotetaan yläputken sisään takaosan reiästä:

Pujotus

Ehkä tein tästä ensimmäisestä versiosta liian lyhyen, koska vaijeri särisi edelleen, kun pyörän tipautti muutaman sentin korkeudesta. Tein vielä toisen vähän lyhyemmän, jonka pujotin ensimmäisen perään ja sitten se vasta hiljeni. Ehkä noita donitseja olisi voinut laittaa enemmänkin, kun koko viritys painoi kuitenkin vain 3g ;).

Halpa fiksi ikävään ongelmaan arvokkaassa pyörässä. Olisihan tämän tietysti voinut eri tavalla suunnitella alunperin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s